Самі плоди, сік із них або спиртова настоянка – чудовий засіб для зниження кров’яного тиску та зміцнення судин. Актинідія корисна при застуді, туберкульозі. Виводить зайву рідину з організму, бореться з набряками.
З’ївши ківі після ситного обіду, можна позбутися відчуття тяжкості у шлунку. В актинідії містяться ферменти, що стимулюють травлення, тому вона корисна при печії, відрижці, нетравленні шлунка.
Плоди їдять сирими. З них готують варення, компоти, соки, пастилу, перетирають із цукром (1:1,5). При зберіганні ягоди швидко втрачають вітамін С. При консервуванні ж у цукрі аскорбінова кислота практично не руйнується. З в’яленої актинідії готують начинку для пирогів, прикрашають нею торти.
При купівлі велику увагу слід звернути на зовнішній вигляд. Несвіжі ягоди втрачають свої цінні якості, їсти їх марно, а іноді навіть небезпечно. Якщо шкірка пошкоджена або плід почав гнити, у ньому з’являються токсичні речовини, які можуть викликати харчове отруєння. Ознаками гнилі є темні плями, продавлені ділянки, зморщена шкірка.
Краще вибрати трохи тверде ківі, ніж надто м’яке. Ягоди, що не встигли дозріти, дозріють вдома за кілька днів. Їх слід покласти на сонячне місце (на стіл, підвіконня). Стиглі зберігаються в холодильнику 3-4 тижні.
ВАЖЛИВО! Рекомендується з’їдати не більше трьох плодів ківі на день.
Ягоди промийте і пробланшуйте 2 хвилини в окропі. Складіть в емальовану посудину і залийте кипучим сиропом (на 1 кг цукру 150 г води).
Прокип’ятіть 5 хвилин, зніміть з вогню, дайте 5-6 годин відстоятися і закрутіть.
Читайте також:
Запечені буряки з ніжною курячою начинкою та ароматними спеціями — це не просто закуска, а…
Часто багато пенсіонерів відмовляються від операції із заміни колінного або кульшового суглоба через непомірно високу…
«Одеському життю» виповнилося 18 років!
Юлія Свириденко – новий прем'єр України. Без коси, популізму та політичного театру, але з програмою…
Деяким українцям уряд планує встановити нові виплати у сумі 7 тисяч гривень.
У серпні вдала риболовля залежить не тільки від місця, а й від дати. Місячні фази…