Самі плоди, сік із них або спиртова настоянка – чудовий засіб для зниження кров’яного тиску та зміцнення судин. Актинідія корисна при застуді, туберкульозі. Виводить зайву рідину з організму, бореться з набряками.
З’ївши ківі після ситного обіду, можна позбутися відчуття тяжкості у шлунку. В актинідії містяться ферменти, що стимулюють травлення, тому вона корисна при печії, відрижці, нетравленні шлунка.
Плоди їдять сирими. З них готують варення, компоти, соки, пастилу, перетирають із цукром (1:1,5). При зберіганні ягоди швидко втрачають вітамін С. При консервуванні ж у цукрі аскорбінова кислота практично не руйнується. З в’яленої актинідії готують начинку для пирогів, прикрашають нею торти.
При купівлі велику увагу слід звернути на зовнішній вигляд. Несвіжі ягоди втрачають свої цінні якості, їсти їх марно, а іноді навіть небезпечно. Якщо шкірка пошкоджена або плід почав гнити, у ньому з’являються токсичні речовини, які можуть викликати харчове отруєння. Ознаками гнилі є темні плями, продавлені ділянки, зморщена шкірка.
Краще вибрати трохи тверде ківі, ніж надто м’яке. Ягоди, що не встигли дозріти, дозріють вдома за кілька днів. Їх слід покласти на сонячне місце (на стіл, підвіконня). Стиглі зберігаються в холодильнику 3-4 тижні.
ВАЖЛИВО! Рекомендується з’їдати не більше трьох плодів ківі на день.
Ягоди промийте і пробланшуйте 2 хвилини в окропі. Складіть в емальовану посудину і залийте кипучим сиропом (на 1 кг цукру 150 г води).
Прокип’ятіть 5 хвилин, зніміть з вогню, дайте 5-6 годин відстоятися і закрутіть.
Читайте також:
Які пенсії можуть отримати військові в Україні, що змінилося у порядку призначення?
Електромагнітні поля Землі супроводжують нас щодня, але мало хто замислюється, який вплив вони мають на…
У понеділок, 9 червня, у центрі, на півночі та на заході стане трохи холодніше. Вночі…
Якою буде сонячна активність? Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Тиждень принесе одну з найважливіших астрологічних подій року: Юпітер (великий благодійник) переходить на знак своєї…
Освіжаючий, ароматний і готується за лічені хвилини – цей суп із полуниці з йогуртом та…