Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаПрорвало трубу опалення або батареї не гріють: що робити?

Прорвало трубу опалення або батареї не гріють: що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
На початку опалювального сезону можу бути негаразди. Але якщо попереджений - отже, озброєний.

Відповідаємо на найпопулярніші запитання читачів.

Що робити, якщо батарея опалення тече?

Найголовніше – не панікувати. В Одесі працює безкоштовна “Швидка комунальна допомога”. Викликати бригаду аварійників ви можете за телефоном 15-01.

Підставте під течу посудину, щоб не затопити сусідів. Якщо перед радіатором встановлено вентиль, його краще перекрити, до приїзду сантехніків.

Але буває так, що вода розбризкується в різні боки. В цьому разі можна обмотати місце протікання рушником або закутати ковдрою. Вода вбереться у тканину і вже по ній стікатиме в те місце, де ви підставите таз, відро або порожню пластикову баклажку.

А якщо прорвало опалення у квартирі, де ніхто не живе? Хто має право ламати двері?

Потрапити до чужої квартири можна лише за рішенням суду. Конституція гарантує людям недоторканність житла і будь-якого іншого майна.

У виняткових випадках, коли потрібно рятувати людей або майно, допускається проникнення до квартири без санкції суду. Пожежники можуть вибити двері, щоб загасити вогонь, а поліцейські можуть увійти до квартири, якщо туди забіг підозрюваний у скоєнні злочину. Щодо працівників ЖКС або фахівців «Швидкої комунальної допомоги», то для них немає винятків.

Опалення дали, але батареї ледь теплі. Яка має бути температура?

За правилами вимірюють не температуру батарей, а температуру повітря у квартирі. Норматив тепла відрізняється, залежно від розташування приміщення:

  • житлова кімната – 18 градусів тепла
  • житлова кутова кімната – 20 градусів тепла

 

Вимірювання потрібно робити не в центрі кімнати, а ближче до внутрішньої стіни на висоті 1,5 метра від підлоги. Причому від зовнішньої стіни (там де вікно та батарея) має бути не менше метра. Якщо температура не відповідає нормативу, тоді варто заявити про це до організації теплопостачання.

Андрій Горін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні