Статті

Чого ми не знали про Чорне море?

Це море особливе – воно єдине у світі має 150-метровий сірководневий шар, а в його глибинах вчені постійно відкривають нових мешканців. Багато які з них перебралися в море з інших водойм, а є й такі, що взагалі не були відомі науці.

Не лише осетри, а й колючі акули та дракони

У Чорному морі мешкають понад 2500 видів тварин, з них близько 200 видів – риби та зовні схожі на них ссавці, такі як, наприклад, дельфіни. Одні з найбільших риб – осетри. Вони живуть у морі, а на нерест ідуть у річки, бо дорослі осетри добре почуваються в солоній воді, а от молодняку легше вижити у прісній водоймі.

Дельфін афаліна
Дельфін білобочка
Дельфін морська свиня

З китоподібних у Чорному морі водяться тільки дельфіни – афаліна, білобочка і морська свиня. Чорноморська морська свиня – найменше китоподібне на планеті. Харчується вона в основному бичками, а афаліна полюбляє камбалу та кефаль. Є в Чорному морі і свої акули – катрани, вони не виростають більше ніж на півтора метра. Їх іще називають колючими акулами – спинні плавники у них не лише гострі, але й містять отруйні залози.

До речі, про отруйних мешканців. Біля наших берегів водяться два види отруйних риб – морський дракончик і скат-хвостокол. Отруйні залози у ската розташовані в шипах у середині хвоста, і такий шип здатен пробити навіть обшивку човна. Що стосується морського дракончика, то він – хижак і полює із засідки, зариваючись у ґрунт. Отруйні шипи у нього ташуються на зябрових кришках і на спинному плавці. Отрута ската і морського дракончика для дорослої здорової людини не смертельна, хоча переноситься дуже тяжко й болісно.

З медуз робили добриво і бетон

У Чорному морі водиться понад 30 видів медуз. Найвідоміші – аурелія, корнерот і обелія, яка живе на великій глибині. Аурелія абсолютно безпечна для людини, а от корнерот може викликати легкий опік, який невдовзі минає. У 2009 році в Чорному морі біля Туреччини вчені виявили небезпечну медузу – хрізаору. Біля українських берегів її поки що немає. Хрізаора може викликати значні хімічні опіки, і там, де вона з’являється, навіть закривають пляжі. До речі, медузи можуть підказати температуру морської води – якщо біля берега багато медуз, отже, вода холодна.

У 1970-х роках медузу аурелію використовували на експериментальних сільськогосподарських полях. Медуз відловлювали, різали на шматочки, а навесні перед посівом розкидали їх на полі й заорювали ґрунтом. Так само восени сіяли озиму пшеницю. В результаті підвищувалася врожайність, зменшувалася кількість бур’янів, удобрювався ґрунт. Але коли медуз стало менше, про цей метод забули.

Крім цього, медуз використовували у виробництві бетону. Медузи довго тримають вологу, і коли їх додавали в бетон, він виходив надміцним. Були й інші розробки, наприклад, медуз висушували, і цей порошок використовували при зварюванні металів підвищеної міцності.

З ким дружить рак-відлюдник?

Найзаповзятливіший чорноморський мешканець – це рак-відлюдник. Раніше він селився в раковинах чорноморських молюсків, але після появи в морі рапанів став освоювати їхні раковини і значно збільшився в розмірах. Найкращою «подругою» відлюдника стала актинія, у них навіть намітилася взаємовигідна співпраця: рак возить її на даху своєї раковини, а актинія своїми щупальцями відганяє від відлюдника ворогів.

Найбезкорисливіші санітари моря – краби: вони утилізують мертвих риб, водорості та молюсків. У Чорному морі в тому числі мешкають краб-невидимка, який маскується, саджаючи на себе кущики водоростей, і краб-горошина, який живе в раковинах мідій, іноді разом з живим молюском. Останнім часом у морі з’явилися і краби-новосели, наприклад, китайський мохнаторукий краб. Він риє нори в прибережній зоні, а це створює небезпеку руйнування берегів.

Одні з найрідкісніших мешканців Чорного моря – морські коники. Ця рибка веде малорухливий спосіб життя, і її легко зловити. Тому туристи масово виловлювали морських коників і, висушивши на сонці, робили з них сувеніри. Зараз побачити в морі морського коника – рідкісний випадок.

Чи можна істи мідії?

Чорноморські мідії – одні з небагатьох мешканців моря, які дбають про його чистоту. Саме мідії, очищаючи воду, створюють ідеальні пляжні умови. Тому виловлювати і їсти прибережних мідій не можна – вони накопичили чимало отрут, що з’явилися в результаті розкладання водоростей. Наприклад, отрута нодуларін подібна до отрути блідої поганки – при кип’ятінні вона не розкладається, і жодна термічна обробка не допоможе її нейтралізувати. Як стверджують учені, з’їсти одну прибережну мідію – те саме, що випити відро брудної води. Небажано також ловити біля берега креветок. Найгрізніші вороги мідій – рапани, через яких кількість мідій у морі постійно зменшується.

Незвичайні гості

Час від часу з’являються повідомлення про те, що в Чорному морі з’являються незвичайні для цього регіону мешканці. Наприклад, біля берегів Криму бачили екзотичну рибу-метелика, зубастого групера і червону баракуду. А свого часу рибалки виловили в Чорному морі тропічну рибу-місяць, щоправда, тільки один раз.

 

Фото з відкритих джерел

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Без штучних барвників: топ-6 способів зробити натуральні великодні крашанки

Знайти фарби для яєць на Великдень не складе труднощів, але набагато корисніше пофарбувати їх натуральними…

03/05/2024 13:48
  • Новини

На Великдень ухвалено обмеження та додаткові заходи безпеки: як зміниться режим

Уже у цю неділю українці святкуватимуть одне з головних християнських свят – Великдень. З цього…

03/05/2024 13:19
  • Новини

Встигніть до 25 червня: розпочалася передплата на газету «На пенсії»

Стартувала передплата на газету «На пенсії» на друге півріччя 2024 року. Передплатна кампанія триватиме до…

03/05/2024 12:55
  • Статті

Що вибрати для дозвілля з онуками: настільні ігри чи набір для творчості?

Кожна сім'я має свої улюблені настільні ігри, які передаються з покоління в покоління. Бабусі та…

03/05/2024 12:34
  • Новини

Про що замовчує уряд: що зміниться для українських пенсіонерів у травні (відео)

За даними ПФУ, середня пенсія в Україні 2024 року зросла на 358 грн. Хто отримає…

03/05/2024 11:51
  • Новини

Депутати змінили терміни, коли почнуть забирати земельні паї: кого це торкнеться

Згідно з рішенням українського парламенту, змінилися терміни, надані для переоформлення земельних ділянок с/г призначення. До…

03/05/2024 10:53