Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиОпалювальний сезон 2021-2022: яким буде розмір субсидії?

Опалювальний сезон 2021-2022: яким буде розмір субсидії?

Этот материал также доступен на русском языке
За 2020-2021 рік ситуація на ринку житлово-комунальних послуг змінилася у гірший бік. Значно зросли тарифи на газ, додали у вазі платіжки за водопостачання та водовідведення. 

Незрозумілою є ситуація з тарифами на теплопостачання, хоча в деяких областях опалення вже запустили. Яку допомогу від держави отримають субсидіанти, і чи вистачить грошей усім охочим?

Чи зростатимуть ціни на тепло?

На порозі нинішнього опалювального сезону все ще стоїть питання про вартість тепла. І це незважаючи на те, що 30 вересня регіональна влада, «Нафтогаз» і уряд підписали меморандум про збереження старих цін на тепло для населення на майбутній опалювальний сезон. Але меморандум, як з’ясувалося, не дає гарантії уникнути зростання тарифу. Частина теплопостачальних підприємств вже сповістила своїх споживачів про те, що ціни на тепло не зміняться. Наприклад, «Славутське ЖКО» (Хмельницька обл.), «Миколаївоблтеплоенерго», «Миколаївська ТЕЦ» (Миколаївська обл.).

Друга частина таки має намір встановити нові тарифи в цьому опалювальному сезоні. Під новим тарифним ударом – абоненти комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси», фірми «ТЕХНОВА» (Чернігівська ТЕЦ), «Південно-Західні тепломережі» (Хмельницька обл.) та інші. Поки що нові тарифи перебувають в стадії обговорення або очікують «добро» від місцевої влади.

Уточнимо, що інформація про зміну тарифу з’явилася на сайтах тепловиків уже після підписання меморандуму. Постає питання: або місцева влада в цих областях не підписувала меморандум, або в Києві поспішили із заявами про призупинення зростання тарифів на тепло. Інша річ, що для споживачів це вже не має значення. Хіба що місцева влада не піде на підвищення, чим допоможе людям пережити цей непростий зимовий період.

Субсидія як рятувальний круг

У той же час статистика щодо боргів за житлово-комунальні послуги давно перетнула критичну межу і, як і раніше, зростає. Заборгованість населення за ЖКП, яка становить більше 60 мільярдів гривень, свідчить про те, що людям просто нічим платити за комуналку.

У цій ситуації субсидія актуальна як ніколи, але отримати її дедалі складніше. Для порівняння: якщо у 2016-2017 роках субсидію отримували близько 7 мільйонів домогосподарств, то в 2020-2021 – всього 2,5 мільйона домогосподарств. У ті роки середній розмір субсидії в зимовий період був на рівні 1000-1500 гривень, цього року, за прогнозами Мінсоцполітики, буде 1900-2000 гривень. Невелике зростання, якщо врахувати значне зростання вартості комунальних послуг. Ну а якщо бути до кінця об’єктивними, то і кількість субсидіантів у 2016-2017 роках була великою не від хорошого життя. Просто умови отримання субсидій були м’якшими. Як зараз пенсіонери (з урахуванням нових обмежень) платитимуть за блага цивілізації без допомоги держави -питання риторичне. Легше буде лише тим, хто на якийсь час опиниться в «червоній зоні». За рахунок збільшення норм споживання на 50% жителі такої зони отримуватимуть субсидію в більшому розмірі.

***

…Тим, хто не звертався по субсидію з травня, слід подати до соцслужби нову заяву та декларацію…

Наразі проводиться перерахунок житлової субсидії на опалювальний період 2021-2022 років. Автоматично його роблять для домогосподарств, яким субсидія була призначена на неопалювальний період (з травня цього року). Тим, хто не звертався по субсидію з травня, слід подати до соцслужби нову заяву та декларацію.

Заново доведеться написати заяву і тим, хто на літній період оформляв пільгу, а тепер хоче перейти на субсидію.

Що робити, якщо не зможете платити за тепло?

До держбюджету на 2021 рік було закладено 35 мільярдів гривень, призначених для субсидіантів. У вересні виявилося, що до кінця року цих коштів не вистачить. І вже на початку жовтня Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету – додатково вирішили виділити на субсидії 12 мільярдів гривень.

Міністерство соціальної політики орієнтується на три мільйони субсидіантів. Близько 2,5 мільйона домогосподарств вже отримують субсидії. Решті допомога напевно знадобиться, впевнений заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко. Він закликає нужденних звертатися по державну допомогу, не чекаючи «зимових» платіжок.

Більше 60 мільярдів гривень

становить заборгованість населення за житлово-комунальні послуги

За даними Держстату України за станом на вересень

 Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні