Вона корисна при анемії, атеросклерозі, ревматизмі. Вітаміни, які містяться у плодах, уповільнюють процеси старіння.
Обробка шипшини потребує часу і терпіння. Тонкі «волоски», що є всередині ягоди, можуть викликати роздратування травної системи. Тому перед вживанням або варінням їх неодмінно треба почистити, поділивши навпіл і видаливши зсередини (це легко зробити чайною ложкою) всі ворсинки і насіння. Сушити ж шипшину можна і цілком, розклавши в один шар на папері в темному провітрюваному приміщенні. Що швидше після збирання вона висохне, то більше збережеться аскорбінової кислоти.
Гарні з шипшини варення, настоянки, наливки, сік. Макуху, що залишилася від приготування соку, теж можна сушити. Це чудова добавка у відвари, настої, чаї. До речі, варення з шипшини у Східній Європі вважається найкращим засобом від глистів. І їдять його (як ліки) натщесерце.
1 кг ягід шипшини почистіть, промийте. Приготуйте цукровий сироп з 1 л воды і 600 г цукру. В кипучий сироп всипте ягоди і проваріть кілька хвилин. Ягоди відцідіть і розкладіть по банках, залийте гарячим сиропом і стерилізуйте 15 хвилин.
Раніше опубліковано: В Одеській області вирощують промслові сорти шипшини
Якщо ви є власником ферми або мешкаєте у приватному будинку, правильне видалення відходів є важливою…
Помідори часто страждають від різних шкідників та хвороб, які заважають овочеводам зібрати добрий урожай. Але…
7 травня очікуються дощі на Вінниччині, у західних та північних областях, на решті території країни…
Чи варто очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?
Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у багатьох країнах світу. І тому важливо…
Біла акація (робінія звичайна) - листопадне, до 35 м заввишки дерево родини бобових. Цвіте у…