Вона корисна при анемії, атеросклерозі, ревматизмі. Вітаміни, які містяться у плодах, уповільнюють процеси старіння.
Обробка шипшини потребує часу і терпіння. Тонкі «волоски», що є всередині ягоди, можуть викликати роздратування травної системи. Тому перед вживанням або варінням їх неодмінно треба почистити, поділивши навпіл і видаливши зсередини (це легко зробити чайною ложкою) всі ворсинки і насіння. Сушити ж шипшину можна і цілком, розклавши в один шар на папері в темному провітрюваному приміщенні. Що швидше після збирання вона висохне, то більше збережеться аскорбінової кислоти.
Гарні з шипшини варення, настоянки, наливки, сік. Макуху, що залишилася від приготування соку, теж можна сушити. Це чудова добавка у відвари, настої, чаї. До речі, варення з шипшини у Східній Європі вважається найкращим засобом від глистів. І їдять його (як ліки) натщесерце.
1 кг ягід шипшини почистіть, промийте. Приготуйте цукровий сироп з 1 л воды і 600 г цукру. В кипучий сироп всипте ягоди і проваріть кілька хвилин. Ягоди відцідіть і розкладіть по банках, залийте гарячим сиропом і стерилізуйте 15 хвилин.
Раніше опубліковано: В Одеській області вирощують промслові сорти шипшини
Після переходу на новоюліанський календар дата Дня святого Миколая змінилася. Православна церква України з минулого…
Чи буде в суботу тепло, чи готуватись до дощів і снігу? Що кажуть синоптики.
Чи буде геомагнітна активність підвищена цього вікенду? Які прогнози роблять експерти?
Подбайте, щоб виноград легко переніс зиму і порадував вас хорошим урожаєм наступного року.
Дуже смачний десерт за рекордно короткий час – ви будете у захваті від цього рецепту.
Незважаючи на обіцянки, не всі українці матимуть змогу отримати нову грошову допомогу від президента.