Статті

Родом з ХХ століття: одесити «Хранителі часу»

Ваше дитинство збіглося з Другою світовою? У вас збереглися фотографії того часу? Ви хочете розповісти про свою сім’ю?.. Проект «Хранителі часу онлайн» чекає вас. Ви потрібні одне одному.

Поділіться своєю історією…

У дні першого локдауну, у квітні 2020 року, голова організації «Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі» Ольга Філіппова через «Фейсбук» запустила флешмоб до Дня визволення Одеси і Днів Пам’яті, Примирення та Перемоги. Все було дуже просто: розповісти власну історію, пов’язану з війною.

З цього і почався проект «Хранителі часу онлайн», який реалізується за підтримки Forum ZFD протягом 2021-2022 років. Чому «онлайн»? Бо кожна ваша історія (вже не тільки пов’язана з війною), що розповідає про життя у ХХ столітті, буде оцифрована. Тобто збережена, а не викинута на звалище історії.

– Ідуть у ріку забуття цілі пласти культури, якщо їх ніхто не оцифрує. Ідея нашого проекту саме в цьому: базуючись на особистих історіях людей, зберегти саме Час, людський досвід, знання та навички онлайн, навчитися це робити, допомогти тим, хто хоче цим займатися. Ми хочемо створювати справжню, а не фейкову історію людини, будинку, вулиці, міста, і для цього ми будемо збирати справжні, а не вигадані особисті історії, – каже Ольга.

…і фотографіями з минулого

…На фестивалі «Планета довгожителів» до інсталяції, присвяченої проекту «Хранителі часу онлайн», один з учасників фестивалю додав цілий альбом з фотографіями Одеси – з різних років, у різних ракурсах. Об’єднує всі ці фото одне: всі вони – з ХХ століття. І багато видів міста вже майже невпізнанні…

– Я вже багато років слухаю дивовижні історії, які розповідають літні люди. Обов’язкова молитва румунською мовою під час окупації Одеси, що носили одесити і жителі області в минулому столітті… Тематика – величезна. І все це без вороття, розумієте? Дуже хочеться, щоб це залишилося – як альтернативна історія міста, історія звичайної людини. Тільки такі історії й наблизять нас до об’єктивної правди. Вони не будуть зникати на «смітнику», вони збережуться, – розповідає Ольга.

Про одеситів розповість онлайн-карта

А далі – дуже цікаво. Ну от самі посудіть. Зараз йде робота над створенням сайту з картою Одеси в історичному ракурсі. Ось ви натиснете, наприклад, на «1948 рік, вулиця Лазарєва, 25» – і перед вами постане і історія будинку, і його жителів. Як каже Ольга, оцифровуються і особисті історії, і фотографії, і документи.

Лекції, тренінги, документальні фільми, і головне – ваша особиста історія, яка вже не пропаде, стануть ще однією сторінкою на створюваному сайті – ось що таке проект «Хранителі часу онлайн».

Над проектом працює велика команда – історики, філологи та інші фахівці. Серед них – чотири кандидати наук. Стати учасником проекту ви зможете, якщо перейдете на його сторінку у «Фейсбуці»: https://www.facebook.com/groups/ITmemory.

Телефони: (095) 695-88-45; (067) 735-66-82.

Марія Котова

Фото авторки

ВІД РЕДАКЦІЇ. Любі читачі, якщо ви не вмієте користуватися Інтернетом, але хочете брати участь у проекті, попросіть своїх дітей, онуків або сусідів допомогти вам.

Раніше опубліковано: Свідок століття Ніна Кальфа

Новое на сайте

  • Статті

Шведський шоколадний пиріг – воістину королівське частування: не залишиться ні крихти

Шведський шоколадний пиріг - це неймовірно вишукані солодкі ласощі. Він поєднує в собі ніжний шоколадний…

21/05/2024 19:30
  • Статті

Міф чи правда: чи допоможе тибетська настоянка очистити судини

Щоб кровоносні судини були чистими, потрібно підтримувати нормальні рівні холестерину, глюкози в крові та артеріального…

21/05/2024 19:21
  • Статті

Як бабуся ледве на той світ не вирушила через сирок зі сметанкою

Ми продовжуємо рубрику «Читач пише». Авторами матеріалів, що публікуються тут, є ви, наші читачі. Сьогодні…

21/05/2024 18:35
  • Статті

Мотоблоки з бензиновими двигунами – економія у всьому, крім якості

Мотоблоки – невелика та маневрена техніка, гарний варіант для невеликих земельних ділянок.

21/05/2024 17:59
  • Статті

Мобілізація в Україні: хто має оновити свої дані, а для кого в цьому немає потреби

Продовжуємо розповідати про новий закон про мобілізацію, який набув чинності 18 травня.

21/05/2024 17:37
  • Статті

Куди звертатися пенсіонеру: урізали пенсію, яка була призначена майже 30 років тому

В редакцію надійшов лист від нашої читачки з Житомира Зінаїди Ульянченко. В ньому пенсіонерка описала…

21/05/2024 16:48