П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк медпрацівникові отримати пенсію за вислугою років?

Як медпрацівникові отримати пенсію за вислугою років?

Этот материал также доступен на русском языке
До спеціального стажу зараховується передусім робота лікарів і середнього медичного персоналу (незалежно від найменування посад), в тому числі в амбулаторно-поліклінічних закладах. 

«Я все життя була медпрацівницею. Працювала до 2019 року, потім ще майже рік була на обліку в центрі зайнятості. Була впевнена в своєму праві на пенсію за вислугу років. У місцевому управлінні Пенсійного фонду відмовилися зарахувати до медичного стажу період роботи медсестрою в відомчому оздоровчому пункті «Гілея», хоча я пішла туди працювати за переведенням з міської лікарні. За фактом виконувала ту саму роботу, але обслуговувала не тільки працівників заводу, але й жителів прилеглого мікрорайону.

Лариса Амбросенко, м. Первомайськ, Миколаївська обл.»

Для початку звернемо увагу на те, що з 1 жовтня 2017 року медики втратили право на пенсію за вислугу років. Виняток зроблено для тих, хто станом на зазначену дату встиг заробити необхідний медичний стаж. При цьому з 2015 року почали поступово збільшувати кількість вислуги, необхідну для призначення дострокової пенсії. Раніше достатньо було мати 25 років такої вислуги і піти на пенсію незалежно від віку. Станом на жовтень 2017 року вже потрібно було мати 26 років і 6 місяців вислуги. Пенсія в такому разі призначається не раніше 55 років.

***

Далі звернемося до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років (затверджений Постановою Кабінету Міністрів №909 від 4 листопада 1993 р.). Згідно з цим переліком, до спеціального стажу зараховується передусім робота лікарів і середнього медичного персоналу (незалежно від найменування посад), в тому числі в амбулаторно-поліклінічних закладах. Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ. При цьому оздоровчі пункти (пункти охорони здоров’я) теж належать до амбулаторно-поліклінічних закладів. Вони створюються, наприклад, на підприємствах і входять до складу поліклініки або амбулаторії. Це передбачено Переліком закладів охорони здоров’я, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України №385 від 28 жовтня 2002 року.

***

У зв’язку з цим рекомендуємо вам отримати в місцевому управлінні Пенсійного фонду письмову відмову в призначенні пенсії та спробувати оскаржити її в обласному управлінні. Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області розташоване за адресою: 54020, м. Миколаїв, вул. Морехідна, 1. Можна написати туди листа, додавши копію відмови у призначенні пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше опубліковано: Як обчислюєтьтся пенсія?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні