Статті

Які небезпечні хвороби вдалося зупинити щепленнями

Однак завдяки вакцинації багато які захворювання не лише відступили, а й взагалі зникли.

ВІСПА: першу вакцину допомогли створити корови

Віспа терзала людство протягом багатьох сотень років, і дієвих ліків проти неї не було. Її боялися в усіх країнах і називали «плямистим чудовиськом». Перші згадки про щеплення проти віспи з’явилися 1100 року в Китаї. А до Європи рецепт імпровізованого щеплення від віспи потрапив на самому початку XVIII століття – його привезла дружина англійського посла з Туреччини. Однак цей засіб був малоефективним.

У 1796 році англійський лікар Едвард Дженнер помітив, що люди ніколи не вмирали, заразившись коров’ячою віспою. Він став експериментувати, а за якийсь час почав вводити дозу коров’ячої віспи всім охочим. У 1800 році вакцинація стала обов’язковою в британській армії і на флоті, а ще через півтора століття – 1967 року ВООЗ ухвалила рішення про масову вакцинацію людства проти віспи.

КІР: проти інфекції досі немає ліків

До появи вакцини захворюваність на кір була настільки високою, що ця інфекція вважалася «неминучою, як смерть і податки». Кір неймовірно заразний і супроводжується багатьма ускладненнями. Найсерйозніші з них – пневмонія, тяжка діарея, енцефаліт. Крім того, кір може призвести до затримок у розвитку та глухоти. Від кору люди вмирають і зараз, бо ефективних ліків від нього немає досі.

У 1954 році американські лікарі виділили збудника кору, проте було потрібно близько 10 років, щоб доопрацювати вакцину і зробити її безпечною. І тільки 1963 року почалася масова вакцинація проти цього захворювання.

ХОЛЕРА: вакцину створив одесит

Вакцину проти холери винайшов одесит, вчений-бактеріолог Володимир Хавкін. Випробування вакцини Хавкін проводив на собі. В ефективність щеплення вчені не вірили, вважаючи, що вакцина, яку вводять під шкіру, не може запобігти захворюванню, що розвивається в кишечнику. Однак уряд Великої Британії все ж запропонував Хавкіну поїхати до Індії – боротися з холерою. Там вчений сам готував вакцину і робив щеплення. Захворювання давно відступило, проте поки що не зникло цілком.

ЧУМА: творець вакцини перевіряв її на собі

Вакцину від чуми також розробив Володимир Хавкін. Коли він жив в Індії, там спалахнула епідемія бубонної чуми, і вчений став працювати над створенням протичумної вакцини. У січні 1897 року Хавкін зробив самому собі перше щеплення. Невдовзі лабораторія Хавкіна в Мумбаї стала науково-дослідним центром, де виробляли вакцину, яку застосовували не лише в Індії, але і в Європі. Сьогодні чума трапляється рідко, а в Україні підхопити її і зовсім неможливо, бо тут немає природних джерел зараження.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в одній з областей планується посилити карантин.

Метки: вакцинація хвороби

Новое на сайте

  • Новини

У популярній мережі супермаркетів роздають безкоштовні сертифікати на продукти: як отримати

Хто може отримати продукти у відомій мережі супермаркетів безкоштовно і що для цього потрібно.

07/05/2024 09:52
  • Новини

Російські війська особливо активізувалися на одному з напрямків: подробиці від Генштабу на 7 травня

Російські війська продовжують стримувати ворога на найгарячіших ділянках фронту. Українські воїни активними діями завдають окупаційним…

07/05/2024 08:31
  • Новини

Не всі українці зможуть вийти на пенсію після досягнення 60 років

Чому не всі мають право на вихід на пенсію після дослідження пенсійного віку та на…

07/05/2024 07:50
  • Новини

Свята та народні прикмети 7 травня – що не можна робити у Світлий вівторок та чому потрібно відчинити вікна

7 травня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби із астмою. Вшановують пам'ять мученика Акакія та…

07/05/2024 06:30
  • Новини

Ніжне та розсипчасте печиво «Трюфель» на яєчних жовтках – незаслужено забутий рецепт

Є страви, які родом з дитинства, їх готували наші мами, бабусі, але зараз ці рецепти…

07/05/2024 05:26
  • Статті

Ефективне видалення відходів: вибір та ціни на насоси для септиків та вигрібних ям

Якщо ви є власником ферми або мешкаєте у приватному будинку, правильне видалення відходів є важливою…

06/05/2024 23:23