Статті

10 цікавих фактів про українське кіно

Останніми роками наше кіно дедалі сміливіше виходить на світовий ринок, з’являється безліч гідних фільмів, створених українськими режисерами. Напередодні ювілею ми хочемо згадати найбільш значущі віхи вітчизняного кінематографу.

1. Історія українського кіно розпочалася в Одесі, коли в 1893 році механік фізико-математичного факультету Новоросійського університету Йосип Тимченко створив прототип сучасної кінокамери. На Одеському іподромі цією камерою було знято перші фільми – «Вершник» і «Метальник списа».

2. У 1896 році відбувся перший кіносеанс в Україні. Його ініціював фотограф Альфред Федецький – він зняв і продемонстрував глядачам короткі сюжети, помічені ним на вулицях Харкова.

3. Перший німий ігровий вітчизняний фільм було знято в 1911 році і мав назву «Запорізька Січ». Режисер Данило Сахненко зняв його в Катеринославі (нині – Дніпро).

4. У 1927 році діти змогли побачити створену першими українськими мультиплікаторами дитячу стрічку «Казка про солом’яного бичка». На жаль, до теперішнього часу плівка не збереглася.

5. Перша Київська кінофабрика з’явилася в 1928 році. А вже в 1930-му тут було знято шедевр Олександра Довженка «Земля», який на Всесвітній виставці в Брюсселі увійшов до десятки найкращих фільмів світу.

6. Перший звуковий вітчизняний фільм зняв знаменитий режисер, один із засновників документального кіно Дзиґа Вертов. Картина називалася «Ентузіазм. Симфонія Донбасу». Для синхронних зйомок звуку і зображення було застосовано апаратуру оптичного запису і відтворення звуку на кіноплівку професора Шоріна. Чарлі Чаплін назвав цей фільм однією з найбільш вражаючих звукозорових симфоній.

7. Картина Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» вийшла на екрани 1964 року і була відзначена багатьма міжнародними нагородами і фестивальними призами. В цілому картина здобула 67 нагород.

8. Найвідоміший український мультфільм про пригоди козаків вийшов на екрани в 1967 році. Серію «Як козаки у футбол грали» футболісти «Динамо» переглядали перед кожним матчем. Вони вважали, що це допомагає їм перемогти.

9. Перший телесеріал вітчизняної кіностудії – «Царівна» – складався з 20 серій і був знятий 1994 року.

10. Свою першу нагороду на Канському міжнародному фестивалі українські кінематографісти отримали в 2005 році за фільм режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні».

Нагадаємо, раніше ми розповідали про Валентина Ігнатенка – чоловіка-оркестр.

Метки: кіно Україна

Новое на сайте

  • Новини

Під час ракетного удару по Кривому Рогу загинуло троє осіб — воєнне зведення 21 вересня

Вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах п’ять ракетних ударів, застосувавши шість…

21/09/2024 08:26
  • Новини

Кому з пенсіонерів у жовтні додадуть до виплат понад 500 гривень

Пенсії можуть збільшуватись з різних причин, включаючи індексацію, перерахунок виплат або нарахування спеціальних надбавок.

21/09/2024 07:31
  • Новини

Свята та народні прикмети 21 вересня — чому цього дня забороняється лінуватися

21 вересня відзначається День винахідника і раціоналізатора, День фармацевтичного працівника, Міжнародний день миру та Всесвітній…

21/09/2024 06:31
  • Новини

Найпростіший, але дуже смачний рецепт чебуреків: секрет у правильних інгредієнтах

У чебуреках важлива як начинка, так і тісто. Якщо воно буде твердим, гумовим, то навіть…

21/09/2024 05:25
  • Новини

Ви виглядатимете на мільйон: стилісти назвали найтрендовіші стрижки на довге волосся

Мода змінюється – це відома аксіома. Власницям короткого волосся легше наслідувати модні тенденції. А от…

20/09/2024 23:52
  • Статті

Садовий сарай для інструментів: як вибрати і на що звернути увагу

Давайте розглянемо основні види сараїв для дачі та ділянки, їх функції та особливості та розберемося,…

20/09/2024 23:35