П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія за втратою годувальника: кому платять 50%, а кому 70%

Пенсія за втратою годувальника: кому платять 50%, а кому 70%

Этот материал также доступен на русском языке
«Ліквідаторів ЧАЕС дорівнюють до військовослужбовців. А жінки військовослужбовців отримують пенсію за втратою годувальника в розмірі 70% від пенсії чоловіка. Чому ж я, як дружина ліквідатора, отримую тільки 50% його пенсії? Доплата до пенсії за втрату годувальника всього 113 гривень. І ще одне питання. Мені 70 років, я самотня. Чи будуть мені доплачувати до пенсії за втратою годувальника доплату за II групу інвалідності? Вітебська Р.М., м. Овруч, Житомирська обл.»

Є кілька різних видів пенсії. Вибрати можна тільки один з них. Обчислюються вони по-різному. Є Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». З цього закону, пенсія за втратою годувальника призначається в розмірі 50% від пенсії чоловіка.

За Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсія за втратою годувальника призначається в розмірі від 30% до 70% грошового забезпечення чоловіка, але не менше двох прожиткових мінімумів:

  • жінкам загиблих військовослужбовців – 70%;
  • в інших випадках – 30% (тут, спрощено кажучи, йдеться не про загиблих, а про померлих).

І звернімо увагу, що в одному разі береться 50% від пенсії померлого чоловіка, а в іншому разі – 30% від його зарплати. Але у дружин військовослужбовців є одна перевага – у них пенсія за втратою годувальника гарантовано не може бути нижчою від двох прожиткових мінімумів. З 1 липня ця сума становить 3708 гривень (1854 грн. х 2).

Про доплату за шкоду, заподіяну здоров’ю

У деяких випадках чорнобильців справді дорівнюють до інвалідів війни. Але в даному разі йдеться, скоріше, про надбавки до пенсії, які регулюються Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Ми ж з вами говоримо про право на пенсію за втратою годувальника, за двома іншими законами.  

Що стосується надбавки до пенсії в розмірі 113,88 гривні – це так звана додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, встановлена для чорнобильців третьої категорії*. Розмір таких додаткових пенсій, на жаль, багато років не переглядався.

Про надбавку на догляд до пенсії за інвалідністю

За нинішнім законодавством, одиноким особам з інвалідністю II групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку, встановлюється надбавка в розмірі 50 гривень (постанова Кабінету Міністрів від 16 липня 2008 року №654). Але йдеться тільки про людей, які отримують пенсію відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Тут знову бачимо дискримінацію. Адже отримуючи пенсію за чорнобильським законом, ви втрачаєте право навіть на таку мізерну доплату.

Можливо, в листі ви мали на увазі іншу доплату. З минулого року Кабінет Міністрів встановив надбавку на догляд пенсіонерам, яким виповнилося 80 років і більше і які потребують постійного стороннього догляду. Розмір такої доплати 40% прожиткового мінімуму, що з 1 липня становить 741,60 гривні (1854 грн. х 40%). Встановлюється така державна соціальна допомога управліннями праці та соцзахисту, а не Пенсійним фондом. Як бачимо, ця норма вас теж оминає через вік. 

*Призначається згідно з Постановою Кабміну «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №1210 від 23 листопада 2011 року (в редакції від 1.07.2019 р.)

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нагадаємо, раніше ми розповідали про пенсії чорнобильців: чи був перерахунок.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні