П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли можна вийти на пільгову пенсію?

Коли можна вийти на пільгову пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
«Мені 50 років. Загальний стаж – 27-30 років, з них 11 років я працювала на вогнетривкому заводі (Список №2) – з 1990-го по 2001 рік. Коли завод закрили, я взяла довідку, де сказано, що шкідливого стажу у мене 9 років і 4 місяці. Скажіть, будь ласка, в якому віці я можу піти на пенсію? Василюк Л.В., с. Плещіївка, Донецька обл.»

Якщо з документами про загальний і пільговий стаж усе гаразд, то на пенсію ви зможете піти по досягненні 56 років. При цьому потрібно сподіватися, що до законодавства не внесуть чергові зміни. 

Раніше жінки за наявності 10 років стажу за Списком №2 мали право на пенсію в 50 років, тобто йшли на 5 років раніше належного терміну. Але коли підвищили пенсійний вік з 55 до 60 років, то відстрочили і час виходу на пільгову пенсію.

Сьогодні пенсія за роботу за Списком №2 призначається жінкам у 55 років за наявності щонайменше 25 років загального стажу, з яких щонайменше 10 років пільгового. Якщо у жінки від 5 до 9 років пільгового стажу, то пенсійний вік знижується на один рік за кожні два роки такої роботи. Судячи з усього, у вас є щонайменше вісім років підтвердженого пільгового стажу, отже, пенсійний вік знижується на чотири роки. А сьогодні, як відомо, пенсійний вік і для чоловіків, і для жінок встановлений на рівні 60 років.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що 2022 року буде п’ять етапів підвищення пенсій.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні