Ми розбиралися, чи можна довіряти нітрат-тестерам.
Як працює нітратомір?
Влаштували експеримент. Купили на Привозі найпопулярніші сезонні продукти – солодкий перець, баклажан і кавун.
У нашому розпорядженні опинився нітрат-тестер «СОЕКС». Щоб ним скористатися, досить ввімкнути прилад, вибрати назву продукту, увіткнути спеціальний зонд у плід і натиснути кнопочку «ОК». І вуаля! На дисплеї прилад висвітлив «страшні» дані: в кавуні небезпечна концентрація нітратів – 135 мг/кг (норма до 60 мг/кг).
Інші овочі виявилися в порядку: в перці – 2 мг/кг нітратів (норма – до 200 мг/кг), а в баклажані – 26 мг/кг (норма – до 300 мг/кг).
Для контролю ми повторили процедуру. Цього разу прилад показав інші цифри, хоча загалом результат був приблизно такий же: кавун – 129 мг/кг, баклажан – 20 мг/кг, перець – 79 мг/кг.
Що сказали в лабораторії?
Після використання побутового вимірника шкідливих речовин ми вирішили перевірити, наскільки точні його дані. А тому віднесли наш продуктовий набір до державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Одеської міської лікарні ветеринарної медицини, що на Привозі.
Тут процес перевірки набагато складніший. Спочатку досліджуваний екземпляр миють під проточною водою, а потім під дистильованою, після чого продукт витирають насухо. Потім розрізають на чотири частини і натирають на тертці. Проби кожної частини перемішують – щоб результат був точнішим і показував наявність шкідливих речовин у всьому продукті, а не в одній з його частин. В кількості 10 грамів пробу поміщають у пробірку зі спеціальним реактивом. Далі вміст нітратів перевіряє апарат, який щодня калібрують.
У підсумку ми отримали такі результати: баклажан – 56,9 мг/кг, кавун – 9,2 мг/кг і перець – 8,5 мг/кг. Тобто показники не перевищують норму – що, безумовно, добре, але і абсолютно не збігаються з даними тестера – що засмучує, бо до лабораторії з набором овочів та фруктів не набігаєшся.
Що не так з побутовими тестерами?
У лабораторії кажуть, що побутові нітрат-тестери часто показують завищені показники. У цьому ми переконалися самі на прикладі кавуна.
У МОЗ пояснюють, що такі пристрої вимірюють не тільки нітрати, а й інші солі – фосфати або натрієві, які не є небезпечними для організму людини. Тобто по суті тестер дає сумарну кількість різних солей в продукті. «Похибка таких вимірювань може сягати майже 1000%», – попереджають у МОЗ.
Як краще перевіряти продукти?
Найнадійніший спосіб перевірки продуктів на нітрати – віднести їх до лабораторії. Тільки там фахівці можуть вам точно сказати, скільки шкідливих речовин міститься у ваших корисних покупках.
Крім того, ви можете у продавця на ринку або в супермаркеті вимагати показати свідоцтво про проходження санітарно-ветеринарної експертизи. Якщо ж ви купуєте продукти у стихійних точках продажу на вулиці, то тут вам жодних документів не нададуть, бо товар ніхто не перевіряє.
Скільки коштує нітрат-тестер?
Сьогодні будь-хто може купити собі побутової нітрат-тестер або нітратомір. Вартість приладу – в середньому від 1300 до 4500 гривень. Але є варіанти і дорожчі – 10-15 тисяч гривень. Чи варто витрачати гроші? Адже прилади треба калібрувати і перевіряти.
– Такому обладнанню (нітрат-тестерам. – Прим. Ред.) Можна довіряти, тільки якщо воно пройшло перевірку. Відповідний сертифікат має бути у продавця. Його може зажадати будь-який покупець. Але сьогодні є фірми, які за копійки видають липові сертифікати. Якщо є сумніви з приводу роботи приладу, то треба звертатися до метрологічної лабораторії для повірки – в Одесі на Ковальській, 13, – запропонував Антон Гукасян, генеральний директор державного підприємства «Одесастандартметрологія».
Що робити, якщо купили продукти з нітратами?
Буває, що ми дізнаємося про наявність нітратів у покупках тільки прийшовши додому або просто сумніваємося в якості продукту. Але викидати «підозрілі» овочі не потрібно.
Щоб убезпечити себе, можна обрізати ту частину овоча, яка може містити нітрати. Наприклад, у столовому буряку потрібно відрізати верхню і нижню частину коренеплоду, у кабачків – зрізати шкірку, у огірків і редиски – хвостики і очистити від шкірки, в капусті варто позбутися від верхнього листя і не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недозрілих частинах м’якоті, прилеглої до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
Одним з ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин термічної обробки кількість нітратів зменшується на 40 – 80%.
Також знизити кількість шкідливих речовин в овочах і фруктах допоможе їх замочування в холодній воді на кілька годин.
Довідка
Нітрати – це солі азотної кислоти, які ще називають селітра. Ці речовини містяться в багатьох рослинах, у ґрунті й навіть у нашому організмі. У допустимих межах вони абсолютно безпечні. При потраплянні в організм людини нітрати перетворюються на нітрити. Саме вони у великих кількостях і завдають шкоди здоров’ю. Цікаво, що використання антибактеріального ополіскувача помітно знижує утворення нітритів.
Зелень, наприклад, шпинат і рукола, очолюють список продуктів зі вмістом нітратів, за ними йдуть сік селери і буряку, а також морква. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Менше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани і зелений горошок.
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини вагою 60 кг.
У 2017 році Європейський інститут з безпеки харчових продуктів (EFSA) обчислив щоденну допустиму норму нітратів (яку можна вжити без помітного ризику для здоров’я) – 235 мг для людини вагою близько 63 кг.
Але в доповіді Інституту також відзначено, що люди різного віку можуть спокійно перевищувати цю норму.
У яких частинах рослини нітратів найбільше?
- Морква – в серцевині.
- Капуста – в качані і жилках листа.
- Буряк – у стеблах і на кінчику кореня.
- Петрушка – у стеблі і коренях.
- Огірок – у шкірці.
- Кавун, диня – у м’якоті під кіркою.
- Картопля – в шарі, прилеглому до шкірки.
Де в Одесі повірити нітрат-тестер?
У метрологічній лабораторії ДП «Одесастандартметрологія»
за адресою: вул. Ковальська, 13, тел. (048) 726 79 49.
Гранично допустима концентрація нітратів у деяких продуктах:
Раніше опубліковано: Як правильно вибирати продукти?