Статті

Врятувати врожай, що дозріває на грядках

Багато хто думає, що на томатах з’являється виключно фітофтора. А як же інші грибкові захворювання, які проявляються раніше фітофторозу? На помідорах листя починає жовтіти знизу з проявом коричневих плям. Якщо нічого не зробити, жовтизна йде вище і в підсумку рослина загине – це альтернаріоз і одночасно нестача живлення рослин.

Рослина отримує стрес і не засвоюються елементи живлення, тому полив грядок препаратом Емочка Родючість (200 мл на 10 л води) вирівнює цю ситуацію. Через три дні полив витяжкою деревного попелу – це поповнення мікроелементів харчування. По листю обробляємо біопрепаратом Мікосан В (на 2 л води 100 мл) і обриваємо всі пошкоджені листочки. Спостерігаємо за ситуацією. Через тиждень повторюємо. Якщо захворювання призупинилося, можна зменшити концентрацію Мікосан В (100 мл на 7-8 л води). Обробки і полив продовжувати.

Також не треба забувати про захист рослин від сонячного випромінювання: сіткою для притінення, агроволокном, старими тюлевими фіранками, простирадлами – всім, що у вас є. Ось таку ситуацію можна спостерігати, коли немає укриття: листя жовтіє зверху, плоди отримують опіки і чорніють – здається фітофтороз, – а насправді рослина гине від пекучого сонця.

При нічному похолоданні також відбувається стрес, починає жовтіти листя огірків, томатів, баклажанів, перців або скручуватися. Огірки, які ростуть у відкритому ґрунті, я вкриваю на ніч агроволокном. Можна покласти в грядки темні пластикові пляшки з водою, які днем нагріваються, а ввечері віддають тепло, трохи згладжуючи ситуацію перепаду температур.

Цибуля в цьому році велика і здорова. Часник також не пасе задніх. Перед садінням цибулинки і зубки обробляла Емочкою Оригінал, щоб вони не гнили і добре росли.

Високий урожай томатів, баклажанів, перців, огірків вдалося отримати завдяки ранньому висаджуванню розсади під укриття з агроволокна. Так, довелося повозитися з укриттям, розкриттям, поливом грядок ранньою весною, але для отримання такого врожаю, варто попрацювати.

З хворобами допомагають справлятися препарати Мікосан В, Триходерма, Фітоспорін. Але їх варто чергувати. Такий прийом посилить ефект від проникнення хвороб. Спостерігайте за станом рослин і вчасно робіть обробки.

Бажаю вам гарного врожаю!

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що у Львівській області городину знищують іспанські слимаки.

Галина ПРОСЯНА.

м. Лиман, Донецька область.

Новое на сайте

  • Новини

Мобілізація в Україні: які будуть категорії придатних до служби

4 травня 2024 року набуде чинності закон, який скасовує для військовозобов'язаних статус «обмежено придатний». 

30/04/2024 16:04
  • Статті

Вертикальні жалюзі: особливості та переваги конструкцій

Вертикальні жалюзі мають сучасний вигляд завдяки вдало підібраній фактурі та правильним відтінкам. Особливість встановлення таких…

30/04/2024 15:34
  • Новини

Що в жодному разі не можна садити біля помідорів: не робіть цих помилок

Кілька простих правил городнього "сусідства" допоможуть уникнути втрати врожаю помідорів.

30/04/2024 15:20
  • Новини

Готуємось до Великодня: готуємо домашню ковбасу без оболонки – простий рецепт

Як приготувати домашню ковбасу простої швидко. Дуже легкий та смачний рецепт.

30/04/2024 14:51
  • Новини

Фінансування пенсій в Україні опинилося під загрозою: що повідомили в уряді

Через що виплату пенсій українцям можуть затримати і чого чекати пенсіонерам у 2024 році.

30/04/2024 14:08
  • Гроші
  • Новини

Грошова допомога для ВПО: у травні виплати отримають не всі переселенці

Кому нараховуватимуть допомогу для ВПО у травні і куди потрібно звернутися для її отримання.

30/04/2024 13:22