Четверг, 18 апреля, 2024
ГлавнаяДачаВрятувати врожай, що дозріває на грядках

Врятувати врожай, що дозріває на грядках

Цього літа городники скаржаться на хвороби помідорів, огірків, баклажанів, перцю та інших овочів. Погодні зміни вносять свої корективи.

Багато хто думає, що на томатах з’являється виключно фітофтора. А як же інші грибкові захворювання, які проявляються раніше фітофторозу? На помідорах листя починає жовтіти знизу з проявом коричневих плям. Якщо нічого не зробити, жовтизна йде вище і в підсумку рослина загине — це альтернаріоз і одночасно нестача живлення рослин.

Рослина отримує стрес і не засвоюються елементи живлення, тому полив грядок препаратом Емочка Родючість (200 мл на 10 л води) вирівнює цю ситуацію. Через три дні полив витяжкою деревного попелу — це поповнення мікроелементів харчування. По листю обробляємо біопрепаратом Мікосан В (на 2 л води 100 мл) і обриваємо всі пошкоджені листочки. Спостерігаємо за ситуацією. Через тиждень повторюємо. Якщо захворювання призупинилося, можна зменшити концентрацію Мікосан В (100 мл на 7-8 л води). Обробки і полив продовжувати.

Також не треба забувати про захист рослин від сонячного випромінювання: сіткою для притінення, агроволокном, старими тюлевими фіранками, простирадлами — всім, що у вас є. Ось таку ситуацію можна спостерігати, коли немає укриття: листя жовтіє зверху, плоди отримують опіки і чорніють — здається фітофтороз, — а насправді рослина гине від пекучого сонця.

При нічному похолоданні також відбувається стрес, починає жовтіти листя огірків, томатів, баклажанів, перців або скручуватися. Огірки, які ростуть у відкритому ґрунті, я вкриваю на ніч агроволокном. Можна покласти в грядки темні пластикові пляшки з водою, які днем нагріваються, а ввечері віддають тепло, трохи згладжуючи ситуацію перепаду температур.

Цибуля в цьому році велика і здорова. Часник також не пасе задніх. Перед садінням цибулинки і зубки обробляла Емочкою Оригінал, щоб вони не гнили і добре росли.

Високий урожай томатів, баклажанів, перців, огірків вдалося отримати завдяки ранньому висаджуванню розсади під укриття з агроволокна. Так, довелося повозитися з укриттям, розкриттям, поливом грядок ранньою весною, але для отримання такого врожаю, варто попрацювати.

З хворобами допомагають справлятися препарати Мікосан В, Триходерма, Фітоспорін. Але їх варто чергувати. Такий прийом посилить ефект від проникнення хвороб. Спостерігайте за станом рослин і вчасно робіть обробки.

Бажаю вам гарного врожаю!

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що у Львівській області городину знищують іспанські слимаки.

Галина ПРОСЯНА.

м. Лиман, Донецька область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине