П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЧернівецький кролівник утримує найпродуктивніші дві породи

Чернівецький кролівник утримує найпродуктивніші дві породи

Этот материал также доступен на русском языке
Ігор Поповецький з с. Мигово Вижницького району Чернівецької області кролівництвом займається вже 9 років. За цей час він спробував утримувати різні породи, проте зупинився всього на двох: бургундській і каліфорнійській.

У бургундців характер спокійний, каліфорнійці трохи агресивніші, проте що перші, що другі ідеально підходять для розмноження, молодняк швидко набирає вагу, а кролематки – найкращі «мами», вони гарно годують свою малечу, постійно піклуються про неї. Саме це і найбільше сподобалося господарю.

Свого часу тримав французьких баранів, але вони погано рвуть пух, через що зимовий приплід може замерзати, звісно, це скоріше виключення з правил, проте такий неприємний досвід у Ігоря був. А ще, так як французькі барани – велетні, т о їм необхідно створювати певні умови, серед яких – суцільна підлога, на сітчастій у кроликів часто розвивається пододерматит.

Парування своїх вуханів господар проводить, коли ті досягнуть віку 5,5 місяців (для кролиць) та 7 місяців (для кроликів). Відлучати молодняк від кролематки можна в 2 місяці. До цього часу кролики вже самі все їдять і стають достатньо самостійними.

Раціон у кроликів повинен бути збалансованим. Для цього перші два місяці Ігор годує своїх тваринок комбікормом, потім додає у меню ячмінь, сіно з люцерни, яке заготовляє влітку. Жодних соковитих кормів у вигляді буряку, картоплі, капусти не згодовує, вони можуть призвести до захворювань.

Що стосується хвороб, то Ігор Поповецький радить працювати на випередження, обов’язково проводячи профілактику. Перше вакцинування своїх підопічних робить у 35 днів, через два тижні закріплює результат (ревакцинація). Також не варто пам’ятати про вітаміни, стимулятори обміну речовин їх дають вуханям 1 або 2 рази на тиждень. Добре зарекомендували себе препарати Катозал і Ветозал, вони завжди є у ветаптечці господаря.

Аби кролики добре росли, не хворіли Ігор радить подбати про зручні клітки, де має бути вдосталь місця, аби вухані могли постійно рухатися. В жодному разі будиночки не можна встановлювати там, де бувають протяги або дуже спекотно. Під прямими сонячними променями кроликам теж дуже важко. Вони комфортно себе почувають при +10-20оС. Звісно, влітку забезпечити такий температурний режим досить складно, проте по можливості клітки варто розміщати у затінку і не забувати про воду, яка завжди має бути в окремих чистих годівницях.

 

Ми вже не раз писали, що спільне захоплення згуртовує усю родину. Надійною помічницею Ігоря є його дружина Юлія. Вчаться доглядати за кроликами синочки Андрійко і Артемко. Вони із задоволенням позують поряд з кроликами на світлинах для сімейного альбому. А Ігор вірить, що настане час і його діти теж будуть розводити вуханів і отримувати від цього справжнє задоволення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про херсонського пенсіонера, який 50 років займається вирощуванням кроликів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні