Цвіте фундук в лютому – на початку березня до розпускання листових бруньок. Кращий час для садіння – осінь. Отримання високих і стійких врожаїв забезпечується правильним формуванням і обрізанням кущів фундука. На другий – третій роки після садіння відбувається масове формування порослевих пагонів. Починаючи з осені другого року протягом 2-3 років відбирають 5-8 (до 10) добре розвинених, розташованих віддалік один від одного порослевих пагонів, з яких вирощують основні стовбури (гілки) крони. Занадто загущені кущі (10 і більше стовбурів) дають з одиниці площі менше горіхів низької якості. Формування куща необхідно завершити до періоду початку плодоношення (4-5 років).
Після формування скелета куща зайву поросль щорічно видаляють, інакше кущі будуть загущені, погіршиться освітленість і знизиться врожайність. Щоб не втратити врожай, стовбури в кущі замінюють поступово, протягом чотирьох-п’яти років, для чого заздалегідь вирощують потрібну поросль. Надалі обрізка зводиться до щорічного видалення загущених, поламаних і сухих гілок на стовбурах, а також до заміни старих, тих, що погано плодоносять стовбурів молодими (омолодження куща).
Омолодження необхідно, тому що після 20-25-річного плодоношення первинні стовбури знижують врожайність.
При розмноженні фундука насінням не зберігаються властивості материнської рослини. Тому фундук розмножують вегетативним способом, тоді він починає плодоносити на третій-четвертий рік після садіння.
Тетяна ЛЯШЕНКО, садівниця-експериментаторка.
м. Первомайськ Миколаївської області.
Чи будуть цього дня геомагнітні хвилювання?
Для тих, хто пече паски самостійно, дуже важливо, щоб вони вийшли пишними ароматними, здобними, щоб…
У ніч на 1 травня далекого 1966 року двоє товаришів по робочому гуртожитку над головним…
Весна закінчується, попереду літо, але астрологи радять не розслаблятися та продовжувати стежити за своїм самопочуттям.…
Понад 500 функцій в організмі людини виконує печінку. Найбільш важливою є фільтрація крові та очищення…
Спека сильно скорочує термін зберігання продуктів. Особливо це стосується м'ясних та молочних продуктів. Неякісні або…