Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк і коли обрізати фундук

Як і коли обрізати фундук

Агротехніка фундука не дуже складна, проте є певні моменти, на які потрібно звернути увагу при вирощуванні, особливо - на обрізку і формування.

Цвіте фундук в лютому — на початку березня до розпускання листових бруньок. Кращий час для садіння — осінь. Отримання високих і стійких врожаїв забезпечується правильним формуванням і обрізанням кущів фундука. На другий — третій роки після садіння відбувається масове формування порослевих пагонів. Починаючи з осені другого року протягом 2-3 років відбирають 5-8 (до 10) добре розвинених, розташованих віддалік один від одного порослевих пагонів, з яких вирощують основні стовбури (гілки) крони. Занадто загущені кущі (10 і більше стовбурів) дають з одиниці площі менше горіхів низької якості. Формування куща необхідно завершити до періоду початку плодоношення (4-5 років).

Після формування скелета куща зайву поросль щорічно видаляють, інакше кущі будуть загущені, погіршиться освітленість і знизиться врожайність. Щоб не втратити врожай, стовбури в кущі замінюють поступово, протягом чотирьох-п’яти років, для чого заздалегідь вирощують потрібну поросль. Надалі обрізка зводиться до щорічного видалення загущених, поламаних і сухих гілок на стовбурах, а також до заміни старих, тих, що погано плодоносять стовбурів молодими (омолодження куща).

Омолодження необхідно, тому що після 20-25-річного плодоношення первинні стовбури знижують врожайність.

При розмноженні фундука насінням не зберігаються властивості материнської рослини. Тому фундук розмножують вегетативним способом, тоді він починає плодоносити на третій-четвертий рік після садіння.

Тетяна ЛЯШЕНКО, садівниця-експериментаторка.

м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине