Статті

Чому не росте петрушка

Насіння цієї пряної культури проростає дуже повільно. Для прискорення проростання його радять замочити у вологій тканині, марлі і витримати при кімнатній температурі. На 6-й день, коли наклюнуться 5-6% насіння, його поміщають у холодильник (0 – плюс 1-2 градуси) на 10-12 днів. При такій підготовці насіння сходи з’являються на 5-7-й день.

Висівають проросле насіння на грядку в борозенки, тільки у вологий ґрунт. Відстань між борозенками – 45 см. Після появи справжніх листочків посіви проріджують, залишаючи рослини на відстані 2-3 см.

Петрушку краще розміщувати на родючих ґрунтах, суглинних або супіщаних. Протягом вегетації листові сорти слід підживлювати азотними добривами, а для вирощування коренеплодів – калієм і фосфором.

Для отримання зелені петрушку доцільно висівати в кілька строків: рано навесні (друга половина квітня), влітку в першій декаді червня і восени під зиму (жовтень – листопад).

Петрушка – цінна пряна культура. Вона має бути на столі в будь-яку пору року, причім високі смакові властивості мають як листки, так і корені. В листочках і коренеплодах містяться солі калію, кальцію, фосфору, заліза. Особливих пахощів петрушці додають ефірні олії. Листя є джерелом багатьох вітамінів: С, В1, К, РР, провітаміну А. У коренеплодах міститься понад 7% вуглеводів.

Є два різновиди петрушки – коренева і листова. Ця культура холодостійкіша, ніж морква, і під хорошим укриттям (опале листя, тирса, торф) вона може зимувати на грядці і відростати після того як зійде сніг.

Петрушку, крім городу, можна вирощувати в осінньо-зимовий період у домашніх умовах на підвіконні, посадивши в горщики по кілька коренеплодів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яка цибуля годиться для тривалого зберігання.

Новое на сайте

  • Новини

Баклажани на зиму без клопоту: проста запечена заготовка для ікри та рагу

З баклажан спробуйте зробити запечену заготівлю на зиму, яка стане в нагоді для ікри, овочевих…

23/10/2025 18:54
  • Новини

Залишайтесь у формі, не відмовляючись від солодкого: рецепт здорового печива від Сумської

Секрет стрункої фігури Ольги Сумської. Акторка поділилася рецептом улюбленого дієтичного печива.

23/10/2025 18:32
  • Новини

“Дія” ловить порушників паркування: що потрібно знати, щоб не переплатити

Українські водії отримали новий цифровий інструмент контролю: у «Дії» наразі доступні штрафи за паркування. Система…

23/10/2025 17:59
  • Новини

Нові вимоги до стажу і доходів: що чекає українських пенсіонерів у 2026 році

Як працювати й отримувати пенсію у наступному році. Головні правила для українців після 60.

23/10/2025 17:26
  • Статті

Психологічна допомога онлайн: що потрібно знати

Щодня десятки тисяч людей стикаються зі стресом, нервозністю, роздратуванням та емоційним вигорянням. Це далеко не…

23/10/2025 17:07
  • Новини

6 500 гривень підтримки: Кабмін готує нову виплату для вразливих громадян – хто отримає

Перед стартом опалювального сезону Кабмін запускає програму «Тепла зима» - разову виплату тим, хто найбільше…

23/10/2025 16:57