Статті

Квіти на спомин про маму

Своє захоплення декоративними рослинами Ольга Олександрівна Латій з смт Веселинове Миколаївської області успадкувала від мами, яка завжди вирощувала на клумбах квіти. Для Ольги це скоріше не спадок, а пам’ять про найріднішу та найдорожчу в цілому світі людину, якої вже немає поруч. Разом з сестрою Світланою вони вирощують рослини, які колись так любила їхня мама.

Для Ольги Олександрівни квіти – ще й можливість побути наодинці з природою, відпочити душею. Її захопленню вже 30 років, і які тільки рослини не вирощувала вона на своїй ділянці! Але найулюбленішими залишаються тюльпани, іриси, троянди, хризантеми і нарциси. Саме цю п’ятірку вона б взяла з собою на безлюдний острів і милувалася б їхньою красою.

Найчисленнішою є група ірисів, у колекції квітникарки понад 25 сортів з найрізноманітнішими формами квіток і забарвленням пелюсток. Коли іриси відцвітають, Ольга зрізає всі суцвіття, щоб рослина не витрачала на них свої сили, а восени, перед зимівлею, обрізає листя. Неодмінно підживлює іриси та інші декоративні рослини біологічним добривом “Ярос”. 25 мл препарату розводить в 10 л води і поливає квіти.

Іриси може пошкоджувати мушка, найбільше дістається жовтим і персиковим сортам. З метою профілактики проводить два обприскування за сезон “Актарою” (навесні та восени). Тішать око різнобарвним цвітінням і 15 сортів троянди. Цього року королева квітів у багатьох квітникарів дуже підмерзла. Але Ольга Латій запевняє, що нічого страшного немає, головне, щоб місце щеплення залишилося живим, звідти відростають нові пагони, а старі, пошкоджені потрібно видалити. Нинішнього літа її троянди швидко відновилися і зараз тішать пишним квітом.

Звичайно, щоб троянди не підмерзали, потрібно стежити, щоб до холодів пагони визріли (стали коричневими). Допомагають підживлення звичайною деревною золою.

Перший рік Ольга Латій опановує агротехніку лаванди. Ця рослина її настільки полонила, що вона “ходила як хвора”, поки не придбала до своєї колекції кілька морозостійких кущиків. Лаванда любить родючі ґрунти та сонячні місця, без протягів і вітру. Звичайно, якщо земля на ділянці бідна, то вирішити проблему можна підживленням. Перед зимівлею Ольга Олександрівна радить проводити обрізання кущів. Навесні рослина наростить і вегетативну масу, і нові молоденькі пагони. Морозостійкі сорти зимують без укриття, а ті, що бояться морозів, краще укрити або добре замульчувати.

Хризантема – королева осені. Щоб клумба не перетворилася на зарості, Ольга восени розсаджує великі кущі і ділиться з колегами та знайомими. Свої три сотки біля дому вона перетворила на справжній зелений оазис, повз якого складно пройти, щоб не зупинитися і не помилуватися квітами.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як вирощувати кімнатні гіпеаструми.

Метки: Миколаївська область

Новое на сайте

  • Новини

Революційний пенсійний закон ухвалено: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт №9453. Про що йдеться в новому законі…

04/05/2024 09:52
  • Новини

Окупанти атакували Україну безпілотниками і ракетами – військове зведення на 4 травня

Росія вночі запустила по Україні ракети і безпілотники. Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам…

04/05/2024 08:58
  • Новини

Планується видача гуманітарної допомоги – як отримати набори продуктів безкоштовно

Благодійна організація допомагає українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у вигляді…

04/05/2024 07:35
  • Новини

Свята та народні прикмети 4 травня – що категорично не можна робити у Велику Суботу

4 травня в Україні відзначають Міжнародний день пожежників. Православні вшановують пам'ять мучениці Пелагії та Велику…

04/05/2024 06:26
  • Новини

Найпростіший рецепт надзвичайно смачного м’ясного рулету – на ринку більше не купуватимете

Зі свинячої рульки можна приготувати безліч смачних страв. Її можна відварити в пиві, зробити з…

04/05/2024 05:28
  • Статті

Скільки коштує перевезти вантаж і як на цьому заощадити

Вартість вантажоперевезення - одне з ключових питань для будь-якого бізнесу, який потребує доставки товарів чи…

04/05/2024 01:30