Статті

Дороге здоров’я: про націнки на ліки

Але це лише дані статистики, а в реальності «накрутки» аптек іноді не витримують жодної критики.

Аптечні «відсебеньки»

Нагадаємо, що в Україні є Національний перелік лікарських засобів. Він включає препарати, націнки на які регулює держава (аспірин, парацетамол, лоратадин, фуросемід та інші). Це регулювання поширюється і на ліки, які реалізуються за пільговими програмами.

У червні Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області проводило перевірку аптечних установ і виявило наступні факти. Одна з аптек реалізовувала ліки, включені до Національного переліку, з надбавками від 10% до 27% до оптово-відпускної ціни. А препарати, які купуються повністю або частково коштом державного і місцевих бюджетів, підприємство продавало із застосуванням надбавок до 310%.

Несумлінність аптек, на жаль, поширюється і на програму «Доступні ліки». Так, за результатами перевірок, проведених в минулому році, порушення у вигляді завищення граничних оптово-відпускних цін виявили в Донецькій, Київській, Луганській, Львівській, Одеській, Полтавській, Харківській і Чернівецькій областях. Не будемо забувати і про роздрібну ціну, яка формується на підставі оптово-відпускної, до того ж з урахуванням різних націнок і ПДВ.

Як має бути за правилами?

Яка ж націнка дозволена державою? Допустима надбавка для продажу вроздріб варіюється від 10 до 25%, причому що дорожчий препарат, то меншим має бути відсоток націнки:

  • до 100 гривень – 25%;
  • від 100 до 500 гривень – 20%;
  • від 500 до 1000 гривень – 15%;
  • від 1000 гривень – 10%.

Ціни на ліки, які не потрапляють під контроль держави, встановлюються на розсуд аптечних мереж. І, що цікаво, вартість одних і тих же ліків одного і того ж дозування і одного і того ж виробника може відрізнятися, наприклад, в аптеці «Н» на вулиці Квітковій від тієї, що в аптеці «Н» на вулиці Садовій. Називається це «ринкові відносини». Тільки у пенсіонерів від цього самі проблеми: щоб заощадити 20-30 гривень, доводиться обходити кілька аптек в окрузі. Адже переплачувати в такій ситуації немає жодного сенсу.

Иллюстративное фото

Думка

Експерт з медичного права Олександр Гришаков вважає, що держава повинна регулювати всі націнки до оптово-відпускних цін, які встановлюють аптеки. Наше законодавство має для цього усі необхідні механізми, але маленькі штрафи за порушення і підзаконні акти не дозволяють належним чином контролювати ситуацію. Відповідно, для розв’язання проблеми законодавство у сфері фармацевтичного ринку слід допрацьовувати.

Новое на сайте

  • Новини

Всього одна чайна ложка на відро води і буряк виросте солодким та великим – не врожай, а мрія

Буряк – це один із найпопулярніших коренеплодів, який вирощують українці на своїх городах. Але не…

02/05/2024 22:57
  • Статті

Гусеничні трактори: особливості конструкції, переваги використання

Гусеничні трактори є поширеною спецтехнікою, яка характеризується високою потужністю, маневреністю, широким спектром застосування. Вони застосовуються…

02/05/2024 22:42
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 3 травня

Синоптики зробили прогноз погоди в Україні на п'ятницю, 3 травня. В Україні 3-го травня прийде…

02/05/2024 22:11
  • Новини
  • Різне

Магнітні бурі на п’ятницю, 3 травня

Чи будуть цього дня геомагнітні хвилювання?

02/05/2024 21:32
  • Статті

Якою була Ольга Кобилянська – цікаві пригоди і бувальщини

В житті видатних людей було багато повчальних пригод. Сьогодні ми розповімо про цікаві епізоди з…

02/05/2024 20:37
  • Статті

Записатися до лікаря можна онлайн: що для цього потрібно зробити

Сьогодні цифрові сервіси полегшують процеси отримання будь-яких послуг. Медичні сервіси не є винятком. Вони містять…

02/05/2024 19:37