Статті

Квітникар з Дніпра зібрав найбарвистішу колекцію ірисів

Зараз саме час саджати

Сьогодні в моїй колекції понад 300 сортів, вітчизняної та зарубіжної селекції, від карликових до високих бородатих (понад 1 м) ірисів. Вирощую ефективні старі сорти і суперновинки наших днів.

Якщо посадити іриси, вони будуть рости на одному місці багато років, при цьому кущі швидко і ефектно розростаються. Їх не потрібно викопувати на зиму, не потрібно приховувати або берегти від морозу. Все що від вас буде потрібно, це посадити і далі – мінімальний догляд. Потрібно врахувати кілька важливих нюансів. В ідеалі ірисам потрібен хороший ґрунт. А взагалі іриси ростуть на будь-яких ґрунтах. Вплине ґрунт лише на розмір куща та квітки.

Найголовніше, садити й пересаджувати іриси можна з весни до жовтня. Але найкращий час для саджання – це період спокою, що йде за закінченням цвітіння.

Не робіть помилки – глибоко не саджайте, це неправильно. Я саджаю так, щоб листя було з північного боку, верхівки діленок – на третину над поверхнею землі, а корінці – спрямовані донизу і розправлені. Відстань між діленками при саджанні залежить від сорту ірисів і призначення посадки.

Наприклад, для високих ірисів – 40-50 см, а в міжряддях – 50 см. Нижча посадка дозволить швидко створити клумбу, але надалі іриси доведеться часто проріджувати.

Поливання для дальшого цвітіння

При вирощуванні бородатих ірисів важливо підтримувати ґрунт на ділянці в пухкому і чистому від бур’янів стані. Під час цвітіння ірисів бажано щодня видаляти (обрізати) зів’ялі квіти, тоді з першого і до останнього дня цвітіння іриси будуть свіжими.

Ірис дуже посухостійкий, може обходитися тривалий час без поливання. Але для продовження періоду цвітіння бажаним є поливання до і під час цвітіння рослин.

Влітку слід полоти від бур’янів, поливати треба лише у спеку.

Це все, що потрібно знати про агротехніку ірисів. Як бачите, все легко та просто. Ідеальна квітка, без зайвих турбот. А радості, краси і настрою іриси подарують на цілий рік.

Також хочу розповісти про найулюбленіші сортах. Сподіваюся, що допоможу у виборі.

Мої улюблені сорти

Неперевершений Тресурі Трейд вражає незвичайно рідкісним забарвленням! Своїми мереживами приведе у захват будь-кого! Стандарти (верхні частки квітки) яскраво-золотисто-лимонні. Фоли (нижні частинки квітки) вишнево-коричнево-фіолетово-чорні. Облямівка бежева, борідка жовта. Цвіте до кінця червня.

Нещодавно познайомився з цікавим сортом Тайгер Хоні. Це унікальний ірис тигрового забарвлення. Сподобався красивою і незвичайною формою. Стандарти і фоли з кремовими бризками і рядками на тлі кольору «батерскоч» (жовте вершкове масло), дуже привабливий.

Старожил моєї клумби Директ Флайт вишуканий, насичено-рожевий з домішкою блакитного. Борідки мандаринові з синім кінцем. Пінисті мережива нагадують мені хвилі на нашому чистому і привабливому Азовському морі.

Ірис Фіналіст підкорить будь-якого квітникаря ніжними кремовими стандартами, з лілуватим і жовтим вливаннями. А вишукані сливово-рубінові фоли з рожево-ліловим краєм зачарують своєю красою. Це найпізніший сорт, тобто він буде цвісти в період, коли інші іриси вже не цвітуть.

Дуже рано починає цвісти переможець багатьох конкурсів Хало ін Піч. Прекрасні персикові стандарти і білі, з персиковою облямівкою, фоли зробили цей ірис невимовно красивим. Борідка помаранчева.

Чудовий Олмост Перадайс прикрашає клумбу кремово-рожевими стандартами. Фоли – перелив малиново-рожевого зі світло-фіолетовим. Борідки помаранчеві. Пелюстки дуже гофровані та мереживні.

Біґ Скуїз – один з найбільших ірисів. Яскраво-оранжевий, з персиково-рожевим відтінком. Він помітний здалеку. А який тонкий і захоплюючий дух аромат іде від зрізаних квітів! Мені захотілося подарувати дружині саме такі квіти, до речі, вони стояли зрізані понад два тижні!

Радує і сорт Штам, який я вивів сам іще 2010 року. Він не має аналогів, принаймні я поки що не бачив. Світло-блакитні по краю з жовтуватою облямівкою стандарти мають ефектний вигляд з жовтувато-білими, з світлими прожилками фолами.

Дуже давно, коли я тільки починав збирати свою колекцію ірисів, один квітникар подарував мені кілька десятків нових сортів. Саме з них і почалася моя колекція і любов до ірисів. Я теж хочу комусь із вас, любі читачі, зробити подарунок. На жаль, всім подарувати іриси я не можу. Але виберу п’ятьох переможців, яким подарую свої улюблені сорти. Конкурс простий, напишіть мені в листі, яка у вас клумба і які на ній ростуть квіти. Хто напише кращу розповідь, той і отримає подарунки.

Анатолій ШАПОВАЛ.

вул. Петропавлівська, 9, с. Мишурин Ріг Кам’янського району Дніпропетровської області. 51610.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про квітникарку, яка вирощує гіпеаструми.

Новое на сайте

  • Новини

Що було вночі і де на фронтах найзапекліші бої – у зведенні Генштабу

Протягом минулої доби відбулося 88 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 32 ракетних та 64 авіаційних…

28/04/2024 11:49
  • Новини

Ірландський пиріг зі щавлем – оригінально, бюджетно та дуже смачно

Ірландський пиріг зі щавлем можна віднести до сезонних страв: саме навесні у нас велика кількість…

28/04/2024 10:59
  • Статті

Щоб отримати субсидію на літо, заяву можна подати онлайн: як це зробити

З травня субсидії на неопалювальний сезон (з 1 травня до 30 вересня) в основному будуть…

28/04/2024 09:31
  • Статті

Хто з українців має право на безкоштовний протез та як його отримати

Для отримання протезу не слід очікувати на встановлення інвалідності.

28/04/2024 08:44
  • Новини

28 квітня: яке сьогодні свято і кого можна вітати

Сьогодні неділя, 28 квітня 2024 року. 119-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається…

28/04/2024 07:35
  • Новини

Таких смачних оладок ви ще не готували: ні кефір, ні ряжанка вам не знадобляться

Оладки можна приготувати не тільки на основі кефіру, кислого молока або ряжанки, але і печінки.…

28/04/2024 06:31