Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро перехід з одного виду пенсії на інший

Про перехід з одного виду пенсії на інший

Этот материал также доступен на русском языке
Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату та інших документів, що є у пенсійній справі.

«Мені 75 років. Мій чоловік був військовим, він помер 2010 року. Своя пенсія у мене була маленька, хоча маю 42 роки стажу. У 2015 році я перейшла на пенсію за втратою годувальника. Тоді це було вигідно, пенсія трохи зросла. Але її вже давно не підвищують і не індексують. Ціни зростають, і тепер мені цієї пенсії не вистачає. Хотіла перейти назад на свою пенсію за віком. Приїхала до Пенсійного фонду, але заяву у мене не прийняли. Сказали – відправляйте поштою. Чекала півтора місяці. Прийшла відповідь на двох аркушах. Нічого конкретного. Наприкінці написали, що якщо я не згодна, то маю звертатися до суду. У них є всі документи про мої стаж і зарплату, чому я все повинна оформляти по-новому?

Лідія Полежак, м. Київ»

Про що треба знати?

На жаль, ми не знаємо, що саме написано у відповіді Пенсійного фонду. Втім, їхня будь-яка відповідь закінчується звичайною фразою про те, що заявник має право оскаржити рішення Пенсійного фонду у вищій інстанції або в судовому порядку. Також ми не знаємо, чому у вас не прийняли заяву. Можливо, це було пов’язано з карантинними обмеженнями.

У Пенсійному фонді, властиво, має бути ваша архівна пенсійна справа, коли вам призначали пенсію за віком. Там є основні документи, що дозволяють приблизно прорахувати, яким би був розмір пенсії за віком зараз. Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату та інших документів, що є у пенсійній справі. Але деякі документи можуть попросити оновити. Це передбачено статтею 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Яка пенсія вигідніша?

Розмір вашої пенсії за віком залежить від кількості стажу та від заробітної плати. Наявність 42 років стажу дозволяє отримувати пенсію в розмірі 42% від зарплати. Інше питання в тому, що формула визначення зарплати на сьогодні несправедлива, і пенсія може бути маленькою навіть при такому стажі.

Жінкам віком від 65 років, які мають більше 30 років стажу, на сьогодні гарантовано мінімальну пенсію за віком у розмірі не менше 2400 гривень. А з 1 жовтня особам віком від 75 років обіцяють встановити ще надбавку в розмірі 400 гривень. Водночас потрібно розуміти, що пенсія за втратою годувальника (військовослужбовця) призначається в розмірі від 30% до 70% його грошового забезпечення, і вона в будь-якому разі не може бути меншою за два прожиткові мінімуми.

З 1 липня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 1769 до 1854 гривень. Отже, мінімальний розмір пенсії за втратою годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» тепер становить 3708 гривень (1854 х 2). Чи вигідно вам відмовлятися від цієї пенсії на користь своєї пенсії за віком, ми не знаємо. Це можна прояснити лише у Пенсійному фонді, з урахуванням усіх даних пенсійної справи.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні