П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачСоняшникова олія: чому вона в Україні дорожча, ніж у Європі?

Соняшникова олія: чому вона в Україні дорожча, ніж у Європі?

Этот материал также доступен на русском языке
Ціни на харчові продукти зростають у багатьох країнах світу, проте в Україні цей процес відбувається з жахливою швидкістю. Ціни на соняшникову олію, хліб, яйця, м'ясо-молочну продукцію зростають на очах, і надії на те, що вони стабілізуються, поки що немає.

Ціна за рік зросла наполовину

Основна причина того, що ціни на харчові продукти зростають, – пандемія коронавірусу, що негативно вплинула на світову економіку. Подорожчання кормів, добрив і доставки продуктів позначилося на вартості продуктів. У нашій країні трійка продуктів-лідерів щодо зростання цін – олія, яйця та цукор. Особливо турбує українців зростання цін на соняшникову олію. За останній рік ціни на цей продукт зросли майже на 50 відсотків: якщо торік пляшка олії коштувала 35 гривень, то в цього року її ціна стартує від 60 гривень. Споживачі дивуються: Україна є світовим лідером з експорту соняшникової олії, то чому ціни на неї у нас вищі, ніж у європейських супермаркетах?

 

Експерти пояснюють це тим, що на стрімке подорожчання соняшникової олії впливають як світові тенденції, так і внутрішні проблеми. Ціна на олію залежить від попиту на світовому ринку, а він цілий рік був надзвичайно високий. При цьому Україна, яка є найбільшим експортером соняшникової олії, з початку року скоротила її постачання мало не на третину. Також вплинули на вартість олії ціни на нафту й газ, крім того, зростає попит на сировину для біопалива, до якої належать усі олійні культури.

Є і ще одна причина. В Україні ПДВ, зокрема на олію, становить 20%, у той час як у країнах Євросоюзу – 5-7%. Іншими словами, в Європі ми продаємо олію дешевше, ніж своїм споживачам. Що стосується українських супермаркетів, то їх власникам продавати олію дешевше невигідно, бо навіть при зниженні ціни люди, які рахують зараз кожну копійку, зайву пляшку олії купувати все одно не стануть.

Зниження цін зменшить доходи до бюджету

Щоб якось упоратися з ситуацією, влада стала шукати виходу з ситуації. Як завжди, спочатку вирішили піти шляхом найменшого опору – повністю заборонити експорт олії. Однак збунтувалися виробники: адже обсяги виробництва соняшнику набагато перевищують внутрішнє споживання, і такий захід міг би лише погіршити ситуацію. Тому в уряді вирішили тимчасово обмежити експорт соняшникової олії – до 30 вересня. Такий документ підписали Міністерство економіки та асоціація виробників олії “Укроліяпром”. При цьому Мінекономіки буде відстежувати ціни на соняшникову олію і за потреби ввімкне механізм державного регулювання цін.

Однак економісти вважають, що заходи, вжиті урядом, погоди не зроблять. Справа в тому, що обмеження експорту олії могло б дати результат, якби на внутрішньому українському ринку був дефіцит соняшнику, але його запасів у країні більш ніж достатньо. Можливо, допомогло б зниження ПДВ на харчові продукти. Наприклад, якщо ПДВ зменшити з чинних 20% до 5%, ціни впали б відразу на 15%. Однак це зменшить доходи до держбюджету, який і так є дефіцитним. А ціни в магазинах, скоріш за все, з часом знову зростуть. Виходить закляте коло, і чи вдасться його розірвати, залежатиме від подальших дій уряду.

Пальмова та соєва олії також зросли в ціні

Вартість пальмової олії за рік зросла на 90%, соєвої – на 131%. За словами експертів Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, ціна на пальмову олію збільшилася через підвищення попиту на неї в усьому світі. Крім того, свою роль відіграло й те, що знизилися запаси цієї олії у найбільших експортерів – Індонезії та Малайзії. Подорожчання соєвої олії спровокували перебої в американському виробництві, а також страйки на заводах з переробки сої.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні