Статті

Небезпечні шкідники саду і методи боротьби з ними

Одні шкідники полюють на запашні суцвіття, інші – на молоді листочки та прирости, а треті – на плоди, які щойно починають формуватися. Наше завдання – їх зупинити. Сьогодні поговоримо про найнебезпечніших комах, що пошкоджують наші сади.

Цикадки

Взагалі різних цикад у світі налічується близько 20 тисяч видів. Найзлісніші, які вже поширені в Україні, – буйволовидна, біла, виноградна японська та зелена. Ці невеликі метелики, розміром до сантиметра, пошкоджують виноград, яблуні, груші, сливи, ягідні кущі, овочеві рослини, декоративні культури.

Самка за сезон відкладає понад 100 яєць. Оскільки з них вилуплюються майже 90% жіночого роду, можна легко полічити, якими темпами може розмножуватися шкідник.

Живляться комахи соком рослин. Пошкоджені листочки швидко засихають і жовтіють, а дерево немов зупиняється у своєму розвитку, починає хворіти.

Боротися з цикадками потрібно не лише за допомогою інсектицидів. Важливо виконувати агротехнічні заходи. Передусім слід утримувати ґрунт під чистим паром. Вирощувати в міжряддях цибулю, часник, які дають хороші врожаї в саду й на винограднику і відлякують цикадок. Вчасно видаляти бур’яни, особливо у червні. Рано восени слід перекопувати ґрунт у міжряддях. Крім цього, треба проводити дворазову (один раз на десять днів) обробку. Обприскувати треба не лише сад або виноград, але і траву, кущі, що поруч.

Хороший ефект дає застосування інсектицидів “Конфідор”, “Актеллік”, “Арріво”, “Інтавір”, “Фуфанон”.

Хрущ

Свій лет хрущі починають у травні. За все своє життя хрущ літає всього 30-40 днів, проте в пошуках їжі комаха пролітає близько 20 км на добу і за потреби може розвивати швидкість приблизно 8-11 км/год. У польоті жуки дуже гудуть. Основа раціону жука – молоді пагони, листя, квітки та зав’язі культурних і дикорослих дерев і кущів.

Улюблені плодові насадження цих комах – яблуня, вишня, черешня, слива, обліпиха, аґрус і чорна смородина. Хрущі охоче поїдають листя клена, дуба, горобини, тополі, берези, каштана, верби, осики, ліщини, бука, липи. Не їдять тільки дерен і бузок.

Але найбільше побоюватися потрібно личинок жука. На першому році життя вони цілком нешкідливі, задовольняються гумусом і кореневищами трав. А вже через рік личинка починає харчуватися корінням молодих дерев, а особливим делікатесом для неї є коренеплоди: морква, буряк, цибуля, картопля, а також коріння кукурудзи та полуниці, молодих хвойних дерев, особливо сосни.

Упоратися з личинками і дорослими особинами допоможуть препарати “Базудин” і “Антихрущ”. Можна вдатися і до перевірених часом народних способів: глибоке перекопування землі та збирання личинок вручну; осіннє перекопування зі внесенням у ґрунт «Білизни» або хлорки; весняне поливання полуничних грядок та інших рослин розведеним нашатирним спиртом (10-20 мл на відро води); обробка землі та листя плодових і декоративних кущів настоєм лушпиння цибулі (100 г сухої маси настояти п’ять діб у відрі води); саджання поблизу плодових дерев і кущів білої повзучої конюшини, коріння якої може накопичувати азот, який відлякує комах.

Плодожерки

Так само небезпечні і плодожерки. Найчастіше в наших садах трапляються яблунева, грушева, сливова та персикова плодожерка.

Шкідник з’являється після цвітіння плодових дерев, приблизно наприкінці травня і орудує в садах до середини вересня. Плодожерки не завдають шкоди самим деревам, їхня головна здобич – плоди.

Самка відкладає яйця (до 120 штук) на листя, а згодом на плоди, з яких гусінь харчується м’якоттю і насінням. Зимують гусениці, які завершили живлення, в павутинних коконах під відсталою корою, щілинах підпірок, муміфікованих плодах, рослинних рештках та інших місцях. У молодих садах з гладкою корою дерев значна кількість гусениць зимує у верхньому (до 3 см) шарі ґрунту, переважно біля кореневої шийки.

Першу обробку потрібно провести буквально в перших числах червня препаратом “Кораген” (годяться “Матч” або “Проклейм”), через 30 днів її повторюють для закріплення результату. Також важливо провести обприскування рослин у другій половині липня, саме в цей час спостерігається найбільше скупчення гусениць. Краще використовувати біопрепарати “Актофіт”, “Лепідоцид” або “Бітоксибацилін”. Тільки врахуйте, що використовувати “Актофіт” по квітучих рослинах не можна.

Щоб точно знати, коли шкідник з’явиться у вашому саду, встановіть на стовбурах ловчі пояси.

Раніше ми розповідали, навіщо в саду японська айва.

Новое на сайте

  • Новини

Свята та народні прикмети 18 травня – чому цього дня обов’язково печуть вівсяне печиво

18 травня в Україні відзначають День науки. Православні вшановують пам'ять мученика Феодота Анкірського і семи…

18/05/2024 06:27
  • Новини

Весь секрет у тісті: оладки вийдуть пишні та високі – ось як готують їх досвідчені господині

Оладки - це улюблена страва для сніданку, але не у всіх господинь виходить приготувати пишні…

18/05/2024 05:31
  • Новини

Ніколи не засипайте цей порошок у пральну машину – дуже пошкодуєте

Багато господинь віддають перевагу при пранні у пральній машині порошкам. Але саме порошок може спричинити…

17/05/2024 23:51
  • Статті

Максимальний захист: роль адвоката ТЦК у співпраці з Адвокатським об’єднанням “Actum”

В умовах підвищеної напруженості та воєнного стану важливість юридичного захисту для військовозобов'язаних стає ключовим аспектом.…

17/05/2024 23:44
  • Новини

Для чого розумні дачники розвішують на деревах у саду пакети – ви будете здивовані

Збирати добрі врожаї фруктів садівникам заважають не лише хвороби, а й шкідливі комахи. Але є…

17/05/2024 23:20
  • Новини

Погода в Україні в суботу, 18 травня

До яких погодних умов варто готуватись українцям в суботу, 18 травня? Синоптики зробили прогнози.

17/05/2024 22:45