Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаУлюблені велетні Володимира Чучмана

Улюблені велетні Володимира Чучмана

Этот материал также доступен на русском языке
Для одних кролики – це дієтичне, дуже смачне м'ясо і хутро, з якого можна пошити шапки, шубу, а для інших – естетичне задоволення від розведення цікавих порід, яке захоплює, наче спорт і постійно хочеться нових перемог і здобутків. Звісно, без бажання і безумовної любові до вуханів навряд чи вийде займатися професійним кролівництвом. Адже кожен кролик потребує уваги і індивідуального підходу. Саме так ставиться до своїх підопічних Володимир Антонович Чучман з м. Буськ Львівської області.

Серйозно кролівництвом господар почав займатися в 2015 році, до цього часу він теж вирощував вуханів, проте це були помісі, які не відповідали стандартам. Справжньою родзинкою тодішньої колекції Володимира Антоновича були каліфорнійські кролі, проте згодом, відвідавши виставку у Європі і, побачивши справжніх представників каліфорнійської породи, зрозумів, що його вухані далекі від своїх породистих родичів. Саме це і стане поштовхом до розведення чистокровних тваринок, які займатимуть призові місця не лише в Україні, а й за її межами.

Сьогодні Володимир Чучман утримує племінне поголів’я бельгійського велетня (фландра) та німецького строкатого велетня (строкача). Ці породи захоплюють не лише своїми розмірами, а й красою.

Строкаті велетні – то взагалі витвір мистецтва. На білій шубці філігранно розміщені темні цятки, смуги, причому знаходяться вони з обох боків симетрично. У колекції Володимира Антоновича є такі види строкачів: чорно-білі, блакитно-білі, коричнево-білі і бузково-білі.

Володимир Чучман

Максимальна вага кролика породи строкатий велетень сягає 10 кг, проте у середньому вона коливається у межах від 6,4 кг до 7,5 кг. В шестимісячному віці строкач повинен важити близько 5 кг. Звісно, усе залежить від догляду, раціону харчування і утримання.

Бельгійські велетні ще ваговитіші, їхня маса може становити 12 кг.

Тим, хто хоче розводити велетнів варто врахувати, що в жодному разі їх не можна розміщати у клітках з сітчастою підлогою або на рейках. Їхні лапки травмуються і це може стати причиною розвитку небезпечної хвороби пододерматиту. Підлога повинна бути суцільна дерев’яна без шпаринок і обов’язково застелена підстилкою (шаром 3-5 см) з соломи, тирси. До речі, треба слідкувати, аби вона була сухою. Підстилку у своїх кроликів Володимир Антонович змінює раз на тиждень, якщо кролики охайні, то можна обмежитися і 1 разом на 2 тижні.

Що стосується самих кліток, то вони повинні бути зручними і для вуханів, і для господаря, щоб було легко наводити лад, проводити генеральне прибирання.

Ширина клітки – 0,7-1,4 м (в залежності від того один кролик в ній буде мешкати чи сім’я), глибина – 0,8-1 м, висота – 0,6-0,7 м. Ці розміри оптимальні для велетнів.

У Володимира Чучмана частина кліток знаходить у приміщені, а частина – надворі. Звісно, взимку кроликам краще у приміщенні, проте і тут є свої тонкощі.

Що стосується раціону, то кожен кролівник вирішує особисто, чим йому годувати своїх пухнастих підопічних. У продажу є безліч видів комбікорму, проте ми не завжди можемо знати, якої якості складники використовуються виробником, чи дотримані пропорції, чи є там достатня кількість вітамінів і мікроелементів. Якщо у вас немає можливості повністю відмовитися від комбікорму, Володимир Антонович радить додавати до раціону зерно – ячмінь, овес, кукурудзу, сіно. До речі, траву для сіна він вирощує на своїй ділянці. Для цього сіє люцерну та різнотрав’я.

Не варто забувати і про кокцидіостатики, вони допоможуть вберегти поголів’я від кокцидіозу. Ця недуга для кроликів є смертельною.

Також пан Володимир використовує підкислювачі для води, які забезпечують безперебійну роботу шлунка. Раніше застосовував препарат Ацидомід, проте ціни на нього кусаються, зараз перейшов на Кроноцид Л, ефект аналогічний, проте вартість набагато нижча.

До речі, чиста вода завжди повинна бути у клітках. В жодному разі не можна доливати, виключно свіжа. Поїлки треба періодично дезінфікувати, щоб не дати шанс хвороботворним бактеріям підібратися до ваших кроликів.

Парувати велетнів починають з 7-місячного віку. Через велику вагу є певні проблеми з розмноженням. Справа у тому, що влітку, коли спостерігається аномальна спека, кроликам – не до кохання, восени, коли починається процес линьки – вони теж пасивні.

Бажання з’являється ближче до зими. Усі ці моменти варто враховувати.

Кролівництво – цікаве захоплення, яке здатне переродитися у сенс життя. Кролики того варті!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні