Ключові тези:
- Тривале або неправильне нагрівання в мікрохвильовій печі може зруйнувати частину корисних речовин у продуктах, але в багатьох випадках мікрохвильовка здатна зберегти більше водорозчинних вітамінів, аніж приготування у воді.
- Деякі продукти (цілі яйця, варена картопля, дитяче харчування, листова зелень, риба, м’ясо, випічка тощо) під час розігрівання в мікрохвильовці стають небезпечними або втрачають якість та смак.
- Щоб уникнути ризиків, важливо контролювати спосіб розігрівання та використовувати лише посуд, призначений для мікрохвильових печей.
Раніше ми розповідали, що українців закликали заклеїти вікна плівкою.
Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун нагадує: теплова обробка завжди впливає на склад продуктів.
«Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни — фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. У цілому працює правило: що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу», — зазначає Супрун.
Не грійте у мікрохвильовці
Деякі продукти експерти не радять розігрівати в мікрохвильовій печі.
Яйця у шкаралупі
Під час нагрівання всередині яйця утворюється пара, і воно може вибухнути — як у печі, так і вже після діставання.
Відварені картоплини
У вареній картоплі за певних умов можуть розвиватися небезпечні бактерії Clostridium botulinum. Крім того, ціла картоплина здатна розірватися через накопичення пари. Варто розрізати картоплю на шматки і прогрівати ретельніше.
Грудне молоко та дитяче харчування
Мікрохвильова піч нагріває нерівномірно, через що всередині можуть утворюватися «гарячі точки», які обпалюють малюка. Кращий варіант – водяна баня.
Риба та морепродукти
Повторне нагрівання змінює смак і текстуру риби, робить її «гумовою» і може сприяти розвитку токсинів.
Листові зелені овочі
Шпинат, селера та інші листові містять нітрати. Після повторного розігрівання вони можуть перетворюватися на нітрити, що мають токсичну й навіть канцерогенну дію.
Курятина та інше м’ясо
Мікрохвильовка прогріває м’ясо нерівномірно: у деяких ділянках температура залишається недостатньою для знищення патогенів — сальмонели, кампілобактера. Якщо потрібно розігріти – нарізайте дрібнішими шматками та перемішуйте.
Хліб і випічка
Текстура крохмалю та глютену змінюється, хліб швидко твердне, стає несмачним. Краще обрати тостер або духовку.
Гострі страви та соуси з перцем чилі
Капсаїцин, що міститься в перці, випаровується й подразнює слизові. При відкритті дверцят можна отримати неприємне відчуття різкості в очах і дихальних шляхах.
Їжа в герметичних ємностях
Закриті банки, контейнери й консерви можуть вибухнути через високий тиск пари. Тому використовуйте лише відкриті ємності, що мають позначку «для мікрохвильовки».
Заморожене м’ясо та риба
Розморожуються нерівномірно: зовні — теплі, всередині — переморожені. У такому температурному режимі бактерії швидко розмножуються. Більш безпечно розморожувати в холодильнику або на спеціальному режимі з контролем.
А як щодо контейнерів?
Уляна Супрун звертає увагу на важливий аспект: використовуйте лише призначений для розігрівання їжі пластик. Якщо такий посуд має пошкодження — перекладіть їжу в цілий. Ніколи не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.
Читайте також:









