Щоб квашена капуста вийшла смачною, ароматною та корисною, важливо дотримуватися не тільки перевірених кулінарних правил, але й враховувати місячний календар, адже народні традиції не випадково пов’язують якість бродіння з фазами Місяця.
Вам буде цікаво: Надлишок добрив – і капуста згниє: коли припиняти підживлення
Найкращі дні для квашення капусти в листопаді 2025 року за місячним календарем
Згідно з народними прикметами і місячними ритмами, найхрумкіша і соковита капуста виходить, якщо квасити її на Місяць, що росте.
У цей період процеси бродіння йдуть особливо активно, а молочнокислі бактерії працюють максимально ефективно, що забезпечує ідеальний смак та тривале зберігання.
Сприятливі дні для квашення капусти у листопаді 2025 року:
2-5 листопада, 8, 9, 11, 12, 13, 20-25 листопада.
Саме в ці дати капуста добре виділяє сік, активно бродить і набуває насиченого смаку без гіркоти.
Також є ще одна прикмета, яка буквально передається з покоління в покоління. І це правильний вибір дня тижня для квашення капусти. Це має бути жіночий день – середа, п’ятниця чи субота.
Наші пращури помітили, що в ці дні жіноча енергія допомагає капусті стати особливо соковитою, хрумкою і білою, а сама заготівля зберігається без псування до самої весни.
Три поради від досвідчених господинь для ідеальної квашеної капусти
- Вибирайте пізні сорти білокачанної капусти, що дозрівають до кінця осені.
Ознаки ідеальної капусти для засолювання:
- листя біле або трохи кремове;
- хрустке та соковите;
- смак — солодкуватий, без гіркоти.
Спробуйте лист на смак перед шатківницею. Якщо він солодкий, капуста підійде для квашення.
- Правильна кількість солі. Сіль грає ключову роль у процесі квашення. При нестачі солі починають розвиватися небажані бактерії, які пригнічують молочнокисле бродіння. Якщо ж солі занадто багато, процес ферментації сповільнюється або припиняється зовсім.
Оптимальна кількість солі – 20-25 г (1 столова ложка з невеликою гіркою) на 1 кг капусти.
- Гарний настрій. Щоб квашена капуста вийшла ідеальною, під час приготування потрібно бути в хорошому настрої, не сперечатися і не сваритися — «капризна» капуста відчуває енергію господині.
Читайте також:








