Ключові тези:
- Сьогодні на полицях магазинів можна знайти десятки видів вершкового масла, але не всі вони відповідають стандартам якості.
- Дізнайтеся, як відрізнити натуральне масло від підробки за допомогою кількох простих тестів.
Сьогодні на полицях магазинів можна знайти десятки видів вершкового масла, але не всі вони якісні. Розповідаємо, як за допомогою простих способів перевірити якість вершкового масла самостійно.
Раніше ми розповідали, чому може бути небезпечною вода в пляшках.
Згідно із стандартами якості, масло має містити лише вершки – жодних домішок, консервантів та замінників. Жирність продукту повинна становити не менше 82,5 %. Якщо продукт має нижчу жирність, часто це суміш молочних і рослинних жирів або “масловмісний продукт”. Втім, часто склад не гарантує якість масла. І щоб це перевірити, можна вдатися до кількох простих способів.
Як перевірити якість масла
- Гаряча вода. Помістіть шматочок масла в окріп. Якщо воно містить емульгатори та рослинні жири, вода стане каламутною, з нерівномірним забарвленням, а на поверхні з’явиться жирна пліака. Спред не розчиниться взагалі.
- Заморожування. Покладіть масло в морозильну камеру й дістаньте за годину. Наріжте. Якщо масло кришитиметься — перед вами якісний продукт. Якщо продукт стає гумовим або м’яко гнеться, це свідчить про наявність рослинних жирів, які не кристалізуються при низьких температурах.
- Йод. Розтопіть вершкове масло та додайте до нього кілька крапель йоду. З натуральним маслом реакції не відбудеться, а за кілька годин йод зникне. Якщо суміш стала бурого відтінку — перед вами неякісний продукт.
Зараз читають: