Яловича, куряча чи свиняча: яка печінка найкорисніша для організму

Этот материал также доступен на русском языке

печінка
Фото: freepik
Яловича, куряча чи свиняча? Кожна печінка має свої переваги й недоліки — розбираємося, яка найкорисніша.

Ключові тези:

  • Печінка — цінне джерело білка, вітамінів і мікроелементів.

  • Яловича, куряча та свиняча печінка мають свої переваги та недоліки.

  • Печінку варто вживати варто помірно.

Печінка є справжнім “суперфудом” джерелом важливих для організму білка, вітамінів і мікроелементів, тож її варто включити в свій раціон. Розповідаємо, який вид печінки найкорисніший, адже кожен має свої особливості, які варто враховувати.

Раніше ми розповідали, який фрукт краще виключити з раціону.

Чим корисна печінка

Усі види печінки містять вітаміни групи В, серед яких особливо важливий вітамін В12, який  відповідає за кровотворення та роботу нервової системи.

Окрім цього, печінка – один з найкращих продуктів для профілактики й лікування залізодефіцитної анемії, адже містить добре засвоюване залізо.

Фолієва кислота у складі оновлює клітини.

Цинк і селен підтримують імунну систему та гормональний баланс.

Вітамін А сприяє покращенню зору, стану шкіри та слизових оболонок.

Втім, через високу концентрацію деяких речовин, зокрема вітаміну А та холестерину, печінку не варто споживати занадто часто — експерти радять вживати її не більше двох разів на тиждень.

Який вид печінки найкорисніший

Кожний вид печінки має свої переваги:

  1. Яловича печінка багата на залізо, яке легко засвоюється, містить велику кількість вітаміну А та вітаміну В12. Її варто вживати людям, які мають анемію або відчувають хронічну втому. Цинк і мідь у складі зміцнюють імунітет і покращують роботу мозку, що особливо важливо для спортсменів і тих, хто має великі фізичні навантаження. Мінусами яловичою печінки є велика щільність і специфічний смак. Через велику кількість вітаміну А нею теж не варто зловживати.
  2. Куряча печінка має ніжний смак без вираженого “металевого” присмаку й легше засвоюється. Вона ідеально підійде для дітей та людей з чутливим шлунком. Куряча печінка містить менше калорій, ніж яловича чи свиняча, і водночас забезпечує організм білком, залізом та вітамінами групи В. Вміст вітаміну А в курячій печінці нижчий, ніж у яловичій, але його достатньо для щоденної потреби організму. Також куряча печінка швидше готується. Мінусом є наявність у складі холестерину, тому варто контролювати кількість споживання, особливо людям із серцево-судинними захворюваннями.
  3. Свиняча печінка багата на білок, залізо та вітаміни групи В. Перевагою також є приємний смак і м’якша, ніж у яловичої, структура. Проте серед мінусів — високий вміст холестерину та не такий збалансований набір вітамінів і мікроелементів, порівнюючи з іншими видами печінки. Тож надмірне вживання свинячої печінки може створювати додаткове навантаження на печінку та серцево-судинну систему — з цим варто бути обережними.

Вас також можуть зацікавити новини:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?