Користь макаронів: міф або реальність для людей похилого віку

Этот материал также доступен на русском языке

макароны
Макарони є досить поширеним гарніром до різних, переважно мʼясних, страв у багатьох родинах. Ці вироби з тіста смачні, але не зовсім безпечні з точки зору набору зайвої ваги, підвищення рівня цукру у крові та холестерину.

Ключові тези:

  • Макарони із твердих сортів пшениці – джерело клітковини та білка, безпечні для рівня цукру в крові.
  • Охолоджені макарони перетравлюються повільніше і можуть сприяти зниженню ваги рахунок резистентного крохмалю.
  • Безглютенові макарони – хороша альтернатива для людей похилого віку з проблемами травлення.

Спробуємо розібратися, як правильно вживати макарони, щоб вони були частиною здорового харчування для людей літнього віку.

Які вироби обирати?

Коли ви у супермаркеті обираєте макарони, варто звернути увагу на вид борошна. Краще купувати вироби з твердих сортів пшениці або дурум («durum») з позначкою А. Чому? Через те, що вони мають низький глікемічний індекс 35 (тоді як у виробів зі звичайного борошна він дорівнює 70), багаті на клітковину, вітаміни і мінерали. На упаковках макаронів, що імпортують з Італії, зазвичай пишуть: «Semola di grano duro», «Farina di grano duro», «Semola di frumento duro». Окрім того, важлива і кількість білка. Його має бути не менше 12 грамів на 100 грамів макаронів.

– Найбільш якісними та корисними є макаронні вироби, які виробляють в Італії, бо там паста є національним продуктом. А її виробництво лише з твердих сортів пшениці закріплено на законодавчому рівні, – розповів кандидат технічних наук Сергій Соц. – Але й коштують вони через високу якість дорожче за інші макаронні вироби.

Яка порція буде оптимальною?

Якщо порівняти гастрономічні традиції вживання макаронних виробів, то всюди вони різні. Зокрема, в Італії паста – це основна страва. А, приміром, в Україні макарони, як правило, використовують у вигляді гарніру до основних страв: до котлет, відбивних, тушкованого мʼяса або курки. І щоб такий гарнір не перетворився на основний чинник ожиріння, треба розуміти, яка порція буде оптимальною.

Якщо людина готує собі порцію зі 100 грамів макаронів, то в цьому немає нічого поганого, – каже гастроентеролог Зоя Гедерим. – Не потрібно перевищувати цю норму і немає потреби харчуватися лише макаронними виробами. Крім того, краще не вживати у вигляді доповнення до виробів соуси та кетчупи, придбані у супермаркеті. Адже вони містять велику кількість солі та цукру. Краще приготувати вдома смачний овочевий соус із томатів та цукіні і саме ним заправити макарони, що додасть смаку до цієї страви.

Чому макарони краще їсти холодними?

Але багато людей старшого віку обирають звичайні макаронні вироби, які коштують значно дешевше, ніж макарони з твердих сортів пшениці. Та навіть такі макарони можуть бути корисними.

Як відомо, макаронні вироби зі звичайного борошна містять велику кількість крохмалю. У гарячих продуктах крохмаль міститься у глікемічній формі. Він швидко засвоюється в організмі, підвищуючи рівень глюкози крові та викликаючи новий напад голоду. При низькій руховій активності енергія, що виділяється при розщепленні крохмалю, запасається у вигляді жиру.

Вчені встановили, що при охолодженні макаронів утворюється клейстеризований крохмаль, що має низьку швидкість ферментації.

Тому, щоб схуднути, потрібно з’їдати такого «стабілізованого» крохмалю більше, ніж клітковини – 45 грамів на добу. Адже на його перетравлення витрачається велика кількість енергії, що отримується з жирових відкладень. І «спалювання» жиру при вживанні холодних крохмалистих продуктів триває швидше, ніж при перетравленні клітковини.

Що таке безглютенові макарони?

Останніми роками людям похилого віку, тим, хто має зайву вагу, дедалі частіше радять обирати безглютенові макаронні вироби. Зазвичай вони мають яскраво-жовтий колір, бо в процесі їх виготовлення використовується кукурудзяне борошно. А саме в цьому виді борошна, на відміну від пшеничного, немає клейковини.

Широкий асортимент дозволяє підібрати макарони на власний розсуд: черепашки, спагеті, спіральки, локшина, ріжки, гранули та багато іншого. Їхні смакові характеристики нічим не поступаються звичайним макаронам.

Можна зробити висновок, що при додаванні до раціону харчування цього виду макаронів ви можете сміливо розраховувати на певну користь для свого організму:

  • нормалізацію травного тракту;

  • очищення від шлаків та токсинів;

  • стабільну роботу серцево-судинної системи;

  • підвищену здатність до швидкої втрати зайвої ваги.

Наші експерти

Сергій Соц – директор ННІ зернового, переробного і хлібопекарського бізнесу імені Богомаза Одеського національного технологічного університету, кандидат технічних наук, доцент

 Зоя Гедерим – лікарка-гастроентеролог Одеської обласної клінічної лікарні

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?