Як правильно їсти гарбуз, щоб отримати максимум користі – для багатьох це буде відкриттям

Этот материал также доступен на русском языке

Гарбуз
У продажу вже поступово з’являється гарбуз, який не лише смачний, а й корисний. Сьогодні розповідаємо про те, як його краще споживати, щоб отримати максимум користі для організму.

Ключові тези:

  • Сирий гарбуз — джерело вітаміну Т (карнітину), який зберігається лише без термічної обробки та позитивно впливає на метаболізм, серце і чоловічу фертильність.
  • Низька калорійність та висока кількість клітковини роблять гарбуз ідеальним продуктом для схуднення та нормалізації травлення.
  • Не всім можна вживати сирий гарбуз: він протипоказаний людям із діабетом, захворюваннями ШКТ, каменями в нирках/жовчному міхурі, а також дітям і літнім людям.

Вам буде цікаво: Запіканка з гарбуза та сиру

Чому варто їсти сирі овочі та фрукти?

Термічна обробка забирає значну частину вітамінів та мінералів із продуктів. Саме тому існує ціла культура сироїдіння та здорового харчування, яка рекомендує включати в раціон сирі овочі, фрукти та зелень. Але не всі продукти можна споживати у такому вигляді. Тож чи корисно їсти гарбуз сирим?

Користь сирого гарбуза

Фахівці наголошують, що сирий гарбуз — справжня вітамінна бомба. Його головна перевага — збереження рідкісного вітаміну Т (карнітину), який майже повністю руйнується під час приготування.

Основні властивості сирого гарбуза:

  • підтримує кровотворення та нормалізує метаболізм;
  • допомагає організму боротися зі стресом та пристосовуватися до навантажень;
  • сприяє спалюванню жирів і виведенню токсинів;
  • має низьку калорійність — лише 22 ккал на 100 г;
  • насичує організм клітковиною та корисними речовинами;
  • позитивно впливає на серцево-судинну систему, знижує рівень холестерину;
  • нормалізує роботу щитоподібної залози;
  • покращує травлення;
  • підвищує чоловічу фертильність, тому рекомендований при лікуванні безпліддя.

Про три корисні властивості  гарбуза розповіли у телеграм-каналі На пенсії.

Кому не варто вживати сирий гарбуз

Попри численні переваги, сирий гарбуз підходить не всім. Його не рекомендують:

  • людям із цукровим діабетом (через підвищення рівня цукру в крові);
  • при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • за наявності каменів у жовчному міхурі чи нирках;
  • маленьким дітям та людям похилого віку (важко перетравлюється).

Сирий гарбуз — надзвичайно корисний продукт, який допомагає зберегти здоров’я серця, налагодити обмін речовин, схуднути та зміцнити імунітет. Але вживати його слід з обережністю, враховуючи протипоказання.

Вас також можуть зацікавити новини:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?