П’ятниця, 8 Серпня, 2025
ГоловнаНовиниЧи справді сир тофу такий корисний, як про нього говорять і з...

Чи справді сир тофу такий корисний, як про нього говорять і з чого його виготовляють

Этот материал также доступен на русском языке
Тофу — це продукт із соєвих бобів, який часто називають соєвим сиром. Він має ніжну консистенцію, нейтральний смак і є справжньою знахідкою для вегетаріанської та веганської кухні.

Ключові тези:

  • Тофу — джерело повноцінного рослинного білка: він містить усі дев’ять незамінних амінокислот, а також кальцій, залізо, магній і вітаміни групи В.
  • Регулярне вживання тофу може зміцнити кістки, покращити функції мозку, знизити ризик серцево-судинних захворювань і підтримати нормальну вагу.
  • За словами дієтологині, жінкам після 45 років варто включити тофу до раціону задля профілактики раку молочної залози.

Раніше ми розповідали, чи можна застосовувати прострочені ліки.

Тофу – дуже універсальний продукт, його можна використовувати як у солоних, так і в солодких стравах, смажити і запікати, пише Телеграм-канал “На пенсії”.

Коротка історія про тофу

Вперше тофу почали виготовляти понад 2000 років тому в Китаї. За однією з легенд, продукт з’явився випадково —соєве молоко змішалося з морською водою, що й спричинило процес згортання.

Як виготовляють тофу

Процес виготовлення тофу схожий на приготування звичайного сиру: соєве молоко звурджують спеціальними речовинами, після чого утворюється маса, з якої формують продукт. Залежно від ступеня пресування тофу буває м’яким, середньої щільності або твердим.

Чим корисний тофу

Тофу — це джерело повноцінного рослинного білка, оскільки містить усі дев’ять незамінних амінокислот. У його складі також багато кальцію, магнію, заліза та вітамінів групи В.

Регулярне помірне вживання тофу може:

  • зміцнити кістки;
  • знизити ризик серцево-судинних захворювань;
  • сприяти профілактиці деяких видів раку;
  • покращити пам’ять і функцію мозку (завдяки ізофлавонам);
  • допомогти контролювати вагу завдяки низькому вмісту калорій і жирів.

Лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська наголошує на особливій користі ферментованих соєвих продуктів для жінок. Проте вона не заперечує їхнього позитивного впливу і на здоров’я чоловіків.

«Соєві ферментовані продукти корисні жінкам після 45+ років для профілактики раку молочної залози. Їсти їх багато не треба, достатньо один раз в тиждень приблизно 50 г тофу чи баночки соєвого йогурту — ми не азіатські жінки, тому нам без надмірностей», — зауважує експертка.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні