Ключові тези:
- Тофу — джерело повноцінного рослинного білка: він містить усі дев’ять незамінних амінокислот, а також кальцій, залізо, магній і вітаміни групи В.
- Регулярне вживання тофу може зміцнити кістки, покращити функції мозку, знизити ризик серцево-судинних захворювань і підтримати нормальну вагу.
- За словами дієтологині, жінкам після 45 років варто включити тофу до раціону задля профілактики раку молочної залози.
Раніше ми розповідали, чи можна застосовувати прострочені ліки.
Тофу – дуже універсальний продукт, його можна використовувати як у солоних, так і в солодких стравах, смажити і запікати, пише Телеграм-канал “На пенсії”.
Коротка історія про тофу
Вперше тофу почали виготовляти понад 2000 років тому в Китаї. За однією з легенд, продукт з’явився випадково —соєве молоко змішалося з морською водою, що й спричинило процес згортання.
Як виготовляють тофу
Процес виготовлення тофу схожий на приготування звичайного сиру: соєве молоко звурджують спеціальними речовинами, після чого утворюється маса, з якої формують продукт. Залежно від ступеня пресування тофу буває м’яким, середньої щільності або твердим.
Чим корисний тофу
Тофу — це джерело повноцінного рослинного білка, оскільки містить усі дев’ять незамінних амінокислот. У його складі також багато кальцію, магнію, заліза та вітамінів групи В.
Регулярне помірне вживання тофу може:
- зміцнити кістки;
- знизити ризик серцево-судинних захворювань;
- сприяти профілактиці деяких видів раку;
- покращити пам’ять і функцію мозку (завдяки ізофлавонам);
- допомогти контролювати вагу завдяки низькому вмісту калорій і жирів.
Лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська наголошує на особливій користі ферментованих соєвих продуктів для жінок. Проте вона не заперечує їхнього позитивного впливу і на здоров’я чоловіків.
«Соєві ферментовані продукти корисні жінкам після 45+ років для профілактики раку молочної залози. Їсти їх багато не треба, достатньо один раз в тиждень приблизно 50 г тофу чи баночки соєвого йогурту — ми не азіатські жінки, тому нам без надмірностей», — зауважує експертка.
Читайте також: