Середа, 6 Серпня, 2025
ГоловнаНовиниНе забуватимете нічого: дієтологи назвали шість найкращих продуктів для хорошої пам'яті

Не забуватимете нічого: дієтологи назвали шість найкращих продуктів для хорошої пам’яті

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб мозок працював ефективно, йому потрібні певні поживні речовини. Дієтологи назвали шість продуктів, які підтримують пам’ять і знижують ризик деменції.

Ключові тези:

  • Деякі продукти покращують пам’ять і знижують ризик деменції.
  • Шпинат, капуста та інші зелені овочі підтримують роботу мозку.
  • Яйця, лосось і баранина зберігають когнітивні функції у літньому віці.
  • Чорниця й волоські горіхи стимулюють концентрацію та захищають мозок.

Щоб мозок працював, як годинник, йому потрібна достатня кількість поживних речовин. Вживаючи окремі продукти, ви можете поліпшити пам’ять та когнітивні функції.

Згідно з дослідженням, опублікованим виданням про здорове харчування Eatingwell, щоб мати хорошу пам’ять, потрібно їсти продукти, багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти, флаваноли, поліфеноли та омега-3 жирні кислоти. Окрім цього, такі продукти зменшують ризик розвитку хвороби Альцгеймера та деменції.

Раніше ми розповідали, які сім фруктів і овочів потрібно обов’язково вживати після 60.

Листові зелені овочі

Найкориснішими для роботу мозку серед листових зелених овочів є капуста та шпинат, які містять вітамін К, бета-каротин (попередник вітаміну А), фолати та вітамін Е.

Вітамін Е, зокрема захищає клітини від ушкодження вільними радикалами й попереджує погіршення когнітивних функцій у людей похилого віку.

Баранина

Згідно з результатами дослідження, щотижневе вживання баранини поліпшує довгострокові когнітивні функції.

Яйця

Регулярне вживання яєць також зменшує погіршення пам’яті у літніх людей.

Лосось

Ця риба багата на омега-3 жирні кислоти, які дуже потрібні для здорового функціонування мозку. Окрім цього, вживання лосося знижує ризик серцевих захворювань та артриту.

Чорниця

Ця ягода насичує організм вітаміном С, вітаміном К, марганцем і фітонутрієнтами. Ці поживні речовини стимулюють кровообіг і постачання кисню в мозок, завдяки чому поліпшується концентрація уваги.

Волоські горіхи

Волоські горіхи є джерелом альфа-ліноленової кислоти (ALA) — рослинної незамінної жирної кислоти омега-3, яка допомагає протидіяти когнітивному спаду. Тому вживання близько 30-60 грамів таких горіхів на день може поліпшити когнітивні функції.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні