Ключові тези:
- Деякі продукти покращують пам’ять і знижують ризик деменції.
- Шпинат, капуста та інші зелені овочі підтримують роботу мозку.
- Яйця, лосось і баранина зберігають когнітивні функції у літньому віці.
- Чорниця й волоські горіхи стимулюють концентрацію та захищають мозок.
Щоб мозок працював, як годинник, йому потрібна достатня кількість поживних речовин. Вживаючи окремі продукти, ви можете поліпшити пам’ять та когнітивні функції.
Згідно з дослідженням, опублікованим виданням про здорове харчування Eatingwell, щоб мати хорошу пам’ять, потрібно їсти продукти, багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти, флаваноли, поліфеноли та омега-3 жирні кислоти. Окрім цього, такі продукти зменшують ризик розвитку хвороби Альцгеймера та деменції.
Раніше ми розповідали, які сім фруктів і овочів потрібно обов’язково вживати після 60.
Листові зелені овочі
Найкориснішими для роботу мозку серед листових зелених овочів є капуста та шпинат, які містять вітамін К, бета-каротин (попередник вітаміну А), фолати та вітамін Е.
Вітамін Е, зокрема захищає клітини від ушкодження вільними радикалами й попереджує погіршення когнітивних функцій у людей похилого віку.
Баранина
Згідно з результатами дослідження, щотижневе вживання баранини поліпшує довгострокові когнітивні функції.
Яйця
Регулярне вживання яєць також зменшує погіршення пам’яті у літніх людей.
Лосось
Ця риба багата на омега-3 жирні кислоти, які дуже потрібні для здорового функціонування мозку. Окрім цього, вживання лосося знижує ризик серцевих захворювань та артриту.
Чорниця
Ця ягода насичує організм вітаміном С, вітаміном К, марганцем і фітонутрієнтами. Ці поживні речовини стимулюють кровообіг і постачання кисню в мозок, завдяки чому поліпшується концентрація уваги.
Волоські горіхи
Волоські горіхи є джерелом альфа-ліноленової кислоти (ALA) — рослинної незамінної жирної кислоти омега-3, яка допомагає протидіяти когнітивному спаду. Тому вживання близько 30-60 грамів таких горіхів на день може поліпшити когнітивні функції.
Вас також можуть зацікавити новини: