Субота, 19 Квітня, 2025
ГоловнаСтаттіЯкі делікатеси на Великдень їдять іспанці та італійці: рецепти доступні і нашим...

Які делікатеси на Великдень їдять іспанці та італійці: рецепти доступні і нашим господаркам

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен народ має свої Великодні традиції. Колись на Великдень святковий стіл мав складатися із 40 страв (за кількістю днів Великого посту). У наш час меню переважно складається з крашанок, пасок та м’ясних страв.

Ми вже розповідали,що готують на Великдень у різних країнах світу.

Пропонуємо вам два десерти,  які можна приготувати як до свята, так і для того, щоб здивувати та нагодувати смачненьким рідних.

Італійський сирний великодній пиріг

Інгредієнти:

ДЛЯ ТІСТА: борошно – 380 грамів, вершкове масло – 100 грамів, молоко – 150 мілілітрів, цукор – 1 столова ложка, дрібка солі, сухі дріжджі – 6-7 грамів.

ДЛЯ НАЧИНКИ: будь-який твердий сир – 100 грамів, яйця – 2 штуки, італійські трави – 1 чайна ложка, пучок зелені (базилік, шпинат, петрушка), сіль і чорний перець за смаком.

Приготування

  • Масло перетерти з борошном у крихту, додати всі інші інгредієнти (молоко має бути теплим), замісити еластичне тісто. За необхідністю можна додати ще трішки борошна.
  • Тісто покласти в миску, накрити плівкою або рушником і залишити у теплому місці на півтори-дві години.

Тим часом приготувати начинку. Натерти сир, додати подрібнену зелень та інші складові, все ретельно вимісити.

  • Тісто поділити на дві нерівні частини (2/3 та 1/3). З великої частини розкачати пласт і викласти у змащену маслом або олією форму для запікання. Викласти начинку поверх тіста.
  • Із залишків тіста зробити декор поверх начинки на власний розсуд. Дати постояти під плівкою або рушником 30 хвилин.
  • Пиріг змастити маслом (або молоком, або сумішшю жовтка з молоком), присипати за бажанням кунжутом і відправити в духовку на 35-45 хвилин. Якщо пиріг починає сильно рум’янитися – накрити верх фольгою.

Пиріг остудити на решітці.

Іспанський десерт «Торріхас»

Це дуже проста страва, що нагадує наші хрусткі грінки. Незважаючи на нехитрий рецепт, це одна з найпопулярніших великодніх страв в Іспанії.

Інгредієнти:

  • Черствий білий хліб або батон — 500 грамів,
  • молоко — 500 мілілітрів,
  • яйця курячі — 4 штуки,
  • апельсин — 2 штуки,
  • цукор — 150 грамів,
  • кориця — 1 паличка,
  • оливкова олія — для смаження.

Приготування:

  1. Вичавити сік із апельсинів і змішати його з цукром. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити сироп на середньому вогні 5-7 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи піну. Коли сироп загусне, зняти з вогню й остудити.
  2. Вилити молоко у каструлю, додати цедру апельсину і паличку кориці. Поставити на вогонь, довести до кипіння.
  3. Нарізати черствий хліб скибочками завтовшки 2-3 сантиметри і викласти їх в глибоку широку миску, залити молоком. Дати настоятися 5-10 хвилин. Шматочки хліба повинні добре просочитися молоком, але при цьому не розвалюватися в руках.
  4. Збити яйця, занурити у суміш шматочки хліба, обсмажити їх на сковорідці з оливковою олією з двох боків до золотистої скоринки.
  5. Обсмажені торріхас викласти на серветку, щоб прибрати надлишок олії. Полити апельсиновим сиропом і подати до столу.

Вам буде цікаво:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні