Для повноцінного та якісного харчування слід користуватися методом діабетичної тарілки – половина страви займають овочі та зелень, чверть – вуглеводи та ще чверть – м’ясо/риба. У цьому важливо враховувати глікемічний індекс (рівень глюкози) продуктів.
Що краще вживати – буряки чи гарбузи?
Склад як буряків, так і гарбуза унікальний – вони містять безліч вітамінів та мікроелементів. Наприклад, сік із сирого буряка має навіть лікувальні властивості при діабеті другого типу. Пити його, щоб знизити рівень цукру, потрібно маленькими порціями – по 30-40 грамів за півгодини до їди.
Не менш корисним є і гарбузовий сік – він допомагає роботі шлунково-кишкового тракту. Щоправда, перед тим, як вживати ці соки, потрібно все ж таки порадитися з лікарем.
Крім того, при діабеті необхідно готувати салати, каші та інші страви з будь-якими овочами, але при цьому не додавати до них картоплю або кукурудзу, які містять багато крохмалю, а також не заправляти їх жирними соусами.
Діабетикам рекомендується вживати до 100-120 грамів відвареного буряка та гарбуза на день. При цьому краще уникати запечених продуктів, тому що їх глікемічний індекс (рівень глюкози) вищий, ніж варених. Також вживати гарбуз та буряк потрібно обережно, якщо, крім діабету, у вас є інші хронічні захворювання.
Поживна цінність буряка та гарбуза наочно показана в таблиці.
Назва продукту |
Калорійність |
Вміст вуглеводів |
Глікемічний індекс для сирого та приготовленого овоча |
Буряк |
43 |
9 |
30/65 |
Гарбуз |
28 |
8 |
25/75 |
З неї видно, що обидва овочі у сирому вигляді дуже корисні. В них міститься багато клітковини, що насичує організм харчовими волокнами і подовжує відчуття ситості.
Однак потрібно пам’ятати, що при варінні клітковина руйнується і перетворюється на легкозасвоювані вуглеводи, вживання яких потрібно строго контролювати.
Раніше ми пропонували: