За інформацією Міністерства охорони здоров’я, лише 1% людей на планеті мають відмовитися від глютену. Усі інші можуть приймати такі продукти з користю здоров’ю.
Що таке глютен
Глютен або клейковина – це запасний білок. Його багато в злакових культурах: пшениці, ячмені, житі. Відтак глютен міститься в продуктах, які з них виробляють, тобто в хлібі, булках і навіть пиві. Для густоти глютен додають у ковбасні вироби і молочні продукти, а також під час виробництва майонезів і кетчупів.
«Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Так само безпечно ми їмо м‘ясо або яйця, які також містять білок», – переконують у МОЗ.
Кому не можна їсти глютен
Існує аутоімунне захворювання – глютенова ентеропатієя або целіакія. На нього страждає приблизно 1% населення планети. Даний діагноз підтверджується тільки аналізом крові на антитіла, в окремих випадках потрібна біопсія тонкої кишки.
Читайте також: Названі три найкорисніші каші для сніданку
«Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом. Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту тощо», – пояснюють фахівці МОЗ.
І додають, що людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену. Тому їм слід дотримуватися безглютенової дієти і вживати продукти, які його не містять.
Хто в групі ризику?
Целіакія може розвинутись у будь-якому віці. Якщо ви помітили один із симптомів, слід пройти обстеження, щоб виключити ймовірність захворювання, що передбачає відмову від глютену:
- постійні діарея, біль у животі та здуття;
- уповільнення зростання;
- тривала втома;
- ненавмисна втрата ваги;
- виразки ротової порожнини;
- залізодефіцитна анемія, дефіцит вітаміну B12 або фолієвої кислоти;
- діабет 1 типу;
- захворювання щитоподібної залози: гіпотиреоз або гіпертиреоз;
- синдром роздратованого кишківника (СРК).
У групі ризику також люди, чиї родичі першого ступеня (батьки, брати і сестри, діти) хворіють на ціліакію.
Чому не варто всім відмовлятися від глютену
Людям, яким не діагностовано целіакію, відмова від глютену передбачає виключення з раціону цільнозернових злаків: висівок з пшениці, вівса, ячменю, жита. Але саме вони забезпечують організм клітковиною, а також залізом, кальцієм та білком.
У той же час, відмова від печива, сосисок, білого хліба, кетчупу та майонезу буде досить корисною. Адже крім глютену вони містять низку небажаних елементів.
Читайте також: Деякі каші можуть завдати шкоди: кому їх не можна їсти
«Не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти корисні або допомагають втратити вагу людям без целіакії. Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють справді шкідливим жиром та цукром», – зазначають у МОЗ.
Тому лікарі радять дотримуватися збалансованого та повноцінного харчування людям різного віку, у тому числі й пенсіонерам.
Читайте також: Забудьте про них: які продукти не можна вживати у похилому віці