У новому відео на Youtube-каналі «Одеське життя» відповідаємо на такі запитання:
- Що таке німецький штолен?
- Як виробляють італійський панетоне?
- Яким має бути різдвяний калач?
- Чим ці вироби відрізняються?
Різдвяний калач
Калачі формують, сплітаючи тісто у кільце. Вони є символом миру, достатку, удачі, добробуту, щедрості. Є й інше тлумачення – його форма символізує терновий вінець Христа.
Впродовж зимових свят калачі випікали на Святвечори – їх було три:
- на Різдво,
- на Василя,
- на Водохрещу.
До речі це правило стосувалося й куті. З калачами несли вечерю до діда й баби, хрещених батьків та інших родичів
Такі калачі випікалися лише з найліпшого білого борошна на молоці та з додаванням яєць. Тож калач був єдиною стравою на святковому столі, яку їли не на Святвечір, а лише наступного дня.
Різдвяні калачі, на відміну від тих, що печуть на інші свята багато прикрашають маком, кунжутом і навіть глазур’ю. А родзинки, вʼялену вишню, мак, цукати кладуть і в середину.
Раніше ми писали, як приготувати смачний та красивий салат «Різдвяний вінок».
Штоллен – святковий Христов хліб
Останні роки в наших магазинах та пекарнях в грудні зʼявляються штолени. На своїй батьківщині, в Німеччині цей виріб відомий з давніх-давен.
Про додавання олії, яєць та молока тоді не йшлося – випічка готувалася під час адвентського різдвяного посту. Лише в середині 15 століття папа римський Інокентій VIII видав спеціальний закон, який дозволяв виключно саксонцям додавати в тісто заборонені продукти. Так, штоллени стали улюбленими святковими ласощами та продавались на головному різдвяному ярмарку Дрездена.
Нині «Дрезденський штоллен» – це географічно закріплена назва. Союз захисту Дрезденського штоллена контролює продукцію 120 пекарень на сувору відповідність до рецептури та якість продукту. Утім, існує ще декілька локальних видів:
- Вестфальський,
- Кельнський,
- Рудногорський,
- Мюнхенський кіндштоллен,
- Бременський клабен та інші.
У наші краї штоллен прийшов разом із німцями колоністами, які оселилися в Одесі на початку 19 століття. В радянських кулінарних книгах середини XX століття можна знайти адаптований штоллен. Наприклад, у популярній книзі “Домашнє приготування тортів, тістечок, печива, пряників, пирогів” 1959 року. Там вони називаються штолі, і це значно спрощений варіант класичних штолленів. Автори пропонують додати до родзинок та цукатів з цитрусових ще й цукати з кавунових шкірок, а замість цукрової пудри посипати штолі штрейзелем – кондитерською крихтою. Також повністю виключений процес просочення штолена вершковим маслом та його витримка.
В наших магазинах штолени можуть бути двох видів – з тіста на кисломолочному сирі або без нього. Крім того, в штоленах обовʼязково ви знайдете багато цукатів, прянощів, запашного алкоголю, багато-багато вершкового масла та кориці.
А ще справжній штолен має бути витриманим, не менше ніж три тижні. Штолени випікають в перший адвент, тобто наприкінці листопада, після чого загортають в пергамент та прячуть. Зберігатися штолен може дуже довго. Головне, тримати його в сухому і не дуже холодному місці.
Раніше ми писали про дуже оригінальний рецепт різдвяної закуски.
Панетоне – королівський Хліб розкоші
На відміну від саксонського «Хліба Христового», міланський «Хліб розкоші»” ще не такий популярний на наших теренах. Втім, з кожним роком його все більшає на полицях магазинів і привозять його не лише з батьківщини піци.
Всупереч своїй багатій назві, панетоне «бідніший» за німецького побратима – у його рецептурі немає такої кількості цукатів та прянощів, а його історія на кілька сотень років коротша. Хоча вчені підозрюють, що схожий солодкий хліб пекли ще в Стародавньому Римі.
За однією з версій, винахідником панетоне був Тоні – скромний помічник кухаря на кухні міланського герцога Лодовіко Моро. Він пожертвував свій шматочок опари на пиріг для герцога. Результат настільки вразив Лодовіко, що назвав випічку на честь Тоні – Пан де Тоні.
Перші письмові згадки про цю випічку належать до 15 століття. На відміну від штоллена, панетоне печуть двічі на рік – на Різдво та Великдень. Тому не дивуйтеся, побачивши його поряд з традиційними пасками. Цікаво, що “весняна” рецептура нічим не відрізняється від різдвяної, тож уважно дивіться на дату його виготовлення.
Як вибрати гарний калач в магазині та про секрети смачного вибору правильного штоллена або панетоне, дивіться в новому відео на Youtube-каналі “Одеське життя”.
Вас також можуть зацікавити новини:
Авокадо – все про сорти та користь екзотичного фрукта (відео)
Все про сіль: що можна використовувати для консервації та як виявити підробку (відео)