Оселедець люблять за його смак, поживність та бюджетну вартість. Він добре підходить і для повсякденного харчування, і для святкового столу. Тому в період різдвяно-новорічних свят кожен намагається вибрати велику рибину, з ікрою та не пересолену.
Читайте також: «Оселедець» під шубою» із секретом – такий салат вас приємно здивує своїм оригінальним смаком
Розмір оселедця
Насамперед слід звернути увагу на розмір. Риба не повинна бути надто малою чи надто великою. Маленький розмір свідчить про те, що оселедець дуже молодий, ще не виріс. Тому він матиме чимало відходів, а їстівної частини залишиться мало. До того ж, є ризик, що така риба пересолена. Дуже великі оселедці можуть бути старими. Вони містять більше жиру, та й м’ясо їх жорсткіше. Вибирайте оселедець завдовжки приблизно 17 сантиметрів. Він буде досить ніжний та смачний.
Як знайти ікру?
Якщо любите ікру оселедця, готуєте з неї намазку або смакуєте чистим продуктом, то обирайте риб-самок. Відрізнити їх можна за формою носа. У самця він більш витягнутий, тоді як у самки кругліший. Самці також виділяються масивною округлою спиною, а їхнє черевце м’яке на дотик. У самки оселедця спина рівна і значно тонша. Черевце її більш об’ємне і твердіше на дотик, адже там знаходиться ікра.
Читайте також: Не менше 1 разу на тиждень: названо найкориснішу рибу, яку обов’язково потрібно їсти взимку
Для любителів жирної риби
При маринуванні та транспортуванні шкіра жирного оселедця в деяких місцях може відходити від філе. Таку рибу буде легко чистити, і вона смачніша. Також частіше саме такий оселедець буває в міру солоним.
Який оселедець не купувати
Каламутні очі – це перше, що видає несвіжу рибу. Специфічний запах і неприродний колір також мають сигналізувати про те, що такий оселедець краще не брати.