Вівторок, 26 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяУкраїнські штурханці — спробуйте традиційну страву з картопляного тіста

Українські штурханці — спробуйте традиційну страву з картопляного тіста

Этот материал также доступен на русском языке
У нашій кухні завдяки інтернету з'явилося багато нових цікавих національних страв різних народів. Але не варто забувати і свої улюблені традиційні рецепти.

Українські штурханці

Штурханці — це традиційна українська страва з картопляного тіста та начинкою з сиру. Назву картопляні вироби отримали від способу приготування – начинку злегка «заштовхують» в тісто. Смаколики подають до столу зі шкварками або вершковим маслом.

Інгредієнти:

  • Картопля — 400 г,
  • сир — 150 г,
  • яйце — 1 шт.,
  • молоко — 50 мл,
  • розтоплене вершкове масло — 50 г,
  • кріп — пучок,
  • часник — 1 зубчик,
  • крохмаль — 8 столових ложок,
  • сіль — 2 чайної ложки.

Приготування:

  1. Картоплю ретельно промити та відварити в мундирі.
  2. Сир перекласти в миску, до нього натерти чищений часник.
  3. Промити зелень, обсушити і подрібнити, а потім всипати в миску з сиром.
  4. Інгредієнти для начинки перемішати, злегка розминаючи виделкою.
  5. До сиру, якщо він не достатньо солоний, можна додати 1/2 чайної ложки солі.
  6. Відварену картоплю почистити та натерти або перемолоти у м’ясорубці.
  7. Картоплю підсолити 1 чайною ложкою солі, додати 5 столових ложок крохмалю.
  8. Влити в тісто молоко, розбити яйце та додати добре розтоплене вершкове масло.
  9. Вимішувати тісто, за необхідності додаючи крохмаль.
  10. Сформувати з картопляного тіста 6-7 невеликих кульок однакового розміру.
  11. В кульках зробити заглиблення і покласти приблизно 1 чайну ложку начинки.
  12. Защіпати краї з начинкою та покочуючи виріб у руках, сформувати форму циліндра.
  13. Штурханці добре присипати крохмалем, щоб вони не прилипали до рук.
  14. Закип’ятити підсолену воду в великій каструлі і занурити в окріп штурханці.
  15. Після спливання, страву проварити ще протягом 2-3 хвилин.
  16. Щоб зупинити процес приготування, штурханці радять залити холодною водою.
  17. Найкраще штурханці смакують з присмаженим салом або маслом. При подачі посипати дрібно порізаним кропом.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні