Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів?
Для того щоб надовго зберегти здоров’я та активний спосіб життя, потрібно не лише дотримуватися правил здорового харчування, але й враховувати час, який знадобиться організму на травлення тієї чи іншої їжі. В іншому випадку є ризик, що їжа залишиться неперетравленою, загниватиме і завдаватиме шкоди здоров’ю.
Дієтологи розділили їжу на групи згідно з часом її перетравлення.
Перша група
У першу групу входять продукти, багаті на вуглеводи. Час їх перетравлення – не більше 45 хвилин. До них відносяться:
- фрукти: кавун, диня, апельсин, грейпфрут, виноград – перетравлюються 30 хвилин;
- вишня, яблуко, персик, груша, черешня, абрикос – близько 40 хвилин;
- овочі: сирі змішані овочі – 30-45 хвилин;
- бульйони та змішані салати з фруктами – близько 30 хвилин;
- фруктові та овочеві соки засвоюються протягом 15-20 хвилин.
Друга група
До другої групи входять білкові продукти з невеликою кількістю жиру. Час їх перетравлення – не більше 2-х годин. Це:
- яйця – 45 хвилин;
- риба нежирних сортів – 30 хвилин;
- риба жирніших сортів (лосось, форель, оселедець) – 45-60 хвилин;
- м’ясо курки – 1-2 години.
Третя група
До третьої групи належать продукти, у складі яких містяться складні вуглеводи та крохмаль. Час засвоєння – близько 2-3 годин. До них відносяться:
- картопля – 1,5 години;
- каші з усіх видів круп – 2 години;
- гриби – 3 години;
- сир з незбираного молока – 2 години;
- насіння (соняшника, гарбуза, кунжут) – близько 2-3 годин;
- горіхи, мигдаль, арахіс (сирий) – 2,5-3 години;
- бобові – 2,5 години.
Четверта група
До четвертої групи входять продукти, які перетравлюються понад 3-4 години. Наприклад:
- кава та чай з молоком;
- рибні консерви;
- м’ясо та різні тушонки, паштети (баранина та яловичина – 3-4 години, свинина – 5-6 годин).
- твердий сир із незбираного молока – 4-6 годин.
- макарони з твердих сортів пшениці – 3,5 години.
Щоб їжа приносила користь і не призводила до ускладнень, треба враховувати деякі особливості засвоєння того чи іншого продукту.