Понеділок, 28 Жовтня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому українцям відмовляють у достроковому призначенні пенсії, незважаючи на необхідний стаж

Чому українцям відмовляють у достроковому призначенні пенсії, незважаючи на необхідний стаж

Этот материал также доступен на русском языке
Найчастіше органи Пенсійного фонду щодо призначення пільгових пенсій спираються не так на старий, а новий закон. До чого це призводить?

«Маю 15 років стажу провідної професії та 8 років стажу підземного машиніста електровозу. Чи мають ці два види стажу якийсь взаємозалік?»

Костянтин, Дніпропетровська область

Про провідні посади і підземний стаж

Очевидно, що мова йде про право на дострокове призначення пенсії. Але щоб відповісти на це невеличке запитання, треба розібратися у чималій низці законодавчих тонкощів.

Почнемо. З 1992 року в Україні діяв Закон «Про пенсійне забезпечення» №1788-XII від 5 листопада 1991 року. Стаття 14 цього закону передбачала, що частина шахтарів і металургів може претендувати на пенсію незалежно від віку за наявності не менше 25 років стажу на таких роботах (схожий принцип з пенсіями за вислугу років). Водночас працівники провідних професій на цих роботах могли претендувати на дострокову пенсію за наявності лише 20 років гарячого стажу. До провідних професій відносять, зокрема працю робітників очисного вибою, прохідників, вибійників на відбійних молотках і машиністів гірничих виймальних машин.

Виходячи з цієї норми, права на пенсію незалежно від віку в конкретному випадку немає, адже немає ані 20 років стажу на провідних посадах, ані 25 років підземного стажу в цілому. В цьому разі можна претендувати лише на пенсію в 50 років, що передбачено статтею 13 вказаного закону для тих, хто відпрацював за списком №1 не менше 10 років. Принаймні, так на сьогодні це трактують в Пенсійному фонді.

Що таке взаємозалік?

Однак впродовж щонайменше двох десятків років при визначенні права на дострокову пенсію за нормами статті 14 вказаного закону органами Пенсійного фонду застосовувалося Роз’яснення Міністерства соціального забезпечення №8 від 20 січня 1992 року.

Відповідно до нього, пенсія незалежно від віку може призначатися за наявності не менше 25 років стажу підземної роботи та в металургії з зарахуванням до нього кожного повного року роботи провідних професій за 1 рік і 3 місяці. За таких обставин право на пенсію у зазначеному випадку могло б настати вже сьогодні. Бо за кожен із 15 років на провідних посадах до пільгового стажу додатково зарахували б ще 45 місяців, до яких додається ще 8 років стажу машиніста електровозу підземного (ця посада не є провідною, але є в переліку, що дає право на призначення пенсії незалежно від віку за наявності 25 років підземного стажу, і в цьому випадку зараховується в одинарному розмірі). Завдяки такому взаємозаліку 23 роки пільгового стажу перетворюються на понад 26 років, коли достатньо лише 25. Таким чином було призначено чимало дострокових пенсій. Ще раз підкреслимо, що така практика існувала багато років.

Що пішло не так?

Вказане вище роз’яснення Мінсоцзабезпечення від 1992 року стосується безпосередньо статті 14 Закону «Про пенсійне забезпечення». Однак в 2017 році норми вказаного закону щодо пільгових пенсій були перенесені до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». З того часу стаття 14 старого закону фактично продубльована у майже такому самому вигляді в новоствореній статті 114 сучасного закону. Отже, органи Пенсійного фонду при призначенні пільгових пенсій спираються тепер не на старий, а на новий закон. Відтепер у них є гарна причина не застосовувати старе роз’яснення, бо воно стосується іншого закону. Більше того, сучасне Міністерство соціальної політики відхрещується від вказівок, затверджених попередниками у 1992 році. Зараз вони наполягають на тому, що старе роз’яснення колишнього Міністерства соцзабезпечення не є нормативно правовим актом і носить рекомендаційний характер.

Не врятував навіть суд

Під час підготовки цього матеріалу у нас виникла низка додаткових запитань. Ми змогли зв’язатися з нашим читачем і дізналися, що Пенсійний фонд відмовив йому у призначенні дострокової пенсії саме через незастосування того самого Роз’яснення №8. Окрім цього, до пільгового стажу безпідставно не було враховано час навчання за спеціальністю і не було розглянуто можливість зарахувати до шахтарського стажу період військової служби, коли чоловіка в 2022 році мобілізували до лав Збройних сил фактично з шахти.

Після відмови у призначенні пенсії Костянтин звернувся до суду, який також програв. Суд став на бік Пенсійного фонду і не взяв до уваги, що інші колеги заявника змогли перед цим оформити пенсію саме на підставі зазначеного вище старого роз’яснення Мінсоцзабезпечення.

Сам чоловік скаржиться, що йому дістався слабкий адвокат і не може змиритися ані з діями Пенсійного фонду, ані з рішенням суду. Втім, коли суд програно, то будь-які наші поради, на жаль, майже втрачають сенс. Наразі спробувати оформити шахтарську пенсію до досягнення 50 років можна хіба що після подання повторної заяви, з урахуванням можливості зарахувати до пільгового стажу період військової служби в особливий період.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні