П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаЗдоров'яФахівці стверджують: при панкреатиті допоможе дієта – що можна, а що не...

Фахівці стверджують: при панкреатиті допоможе дієта – що можна, а що не можна їсти

Этот материал также доступен на русском языке
Панкреатит – це захворювання підшлункової залози, яке носить запальний характер.

Дотримання спеціальної дієти є основою лікування. Як правило, дієта призначається на етапі ремісії – період перебігу хронічної хвороби, коли значно слабшають або зникають її симптоми.

Яких правил харчування потрібно дотримуватись?

 Дробне, але часте харчування

Загальний обсяг їжі, що вживається за добу, поділяється на 5-6 невеликих частин для полегшення функціонування травної системи.

Температура їжі

 Температура їжі має приблизно відповідати температурі тіла і в жодному разі не перевищувати 60°С. Також при панкреатиті заборонено вживання холодних страв.

 Обмеження

 Обмеження прийому жирної, гострої, смаженої їжі, ковбас, копченостей, консервів, напівфабрикатів, приправ та спецій, здатних спровокувати загострення захворювання. Не вживати продукти, багаті на грубу клітковину (білокачанна капуста, бобові), газовані напої і напої, що містять кофеїн, алкоголь, шоколад, солодощі з маслянистими, жирними кремами.

Заміна грубої їжі на м’яку

Слід замінити грубу їжу м’якою: відварені або приготовлені на парі перетерті овочі та фрукти, супи-пюре.

Які продукти мають бути в меню

До щоденного раціону необхідно включати такі продукти:

  •  злегка підсушений пшеничний хліб із борошна першого або другого гатунку (свіжа здобна випічка з борошна найвищого ґатунку – заборонена);
  •  подрібнені овочеві супи-пюре;
  •  відварені крупи: рис, гречка, макаронні вироби дрібної форми, овес;
  •  нежирні сорти м’яса, риби, курки, індички, відварені або приготовлені на парі;
  •  омлети з білка яєць – на парі або запечені;
  •  відварені, запечені овочі;
  •  свіжі натуральні молочні продукти з низьким відсотковим вмістом жирів без барвників та консервантів, з низькою кислотністю (сир, кисле молоко, кефір), нежирний та негострий сир, молоко зі зниженим відсотковим вмістом жирів;
  •  фрукти та ягоди з низьким рівнем кислотності, цукристості, переважно некислі яблука;
  •  мед, варення, джем, фруктово-ягідні желе, муси.

Як пиття при панкреатиті рекомендується використовувати чисту воду, слабкі чаї, мінеральну лужну воду без газу, відвар шипшини, овочеві, фруктові соки, компоти, некислі морси, трав’яні відвари та настої за порадою лікаря.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні