Понеділок, 21 Жовтня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи можна позбутися плоскостопості у зрілому віці чи це назавжди: що говорять...

Чи можна позбутися плоскостопості у зрілому віці чи це назавжди: що говорять лікарі

Этот материал также доступен на русском языке
Як свідчить статистика, серед деформацій стоп плоскостопість посідає перше місце та становить 81,5%. При цьому вроджена плоскостопість зустрічається вкрай рідко – у 3% випадків.

Питання читачки:

– У мене з дитинства невелика плоскостопість. Я люблю вдома ходити босоніж, але прочитала, що по плоскій поверхні ходити шкідливо. Чи це так?

Відповідає ортопед-травматолог Дмитро Яровий:

– Звичайно, краще ходити босоніж по горбистій поверхні: землі, траві, піску, гальці.

Чому сьогодні багато випадків плоскостопості? Скрізь асфальт, бетон, а раніше, наприклад, були бруківки. Але немає різниці, ступаєте ви на плоску підлогу у взутті або босоніж.

Плоскостопість – це процес, що розвивається роками на тлі перевантажень, а також зниження міцності сполучної тканини. Тому, якщо ви носитимете ортопедичні устілки, займатиметеся, використовуючи тренажери для стоп або спеціальні доріжки, килимки (можна катати навіть звичайну кухонну качалку) і при цьому іноді ходитимете босоніж, м’язи стануть більш тренованими, і розвиток плоскостопості сповільниться.

Ці пристрої, до речі, ще добре знімають втому ніг.

– Я ношу взуття з ортопедичною устілкою.

– Призначаючи пацієнтам ортопедичні устілки, я завжди говорю, що це корсет. Він бере на себе м’язову функцію, але вони все одно потребують тренування.

За матеріалами fakty.ua

Вам буде корисно:

Чи можливо виправити плоскостопість у дорослих?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні