Понеділок, 21 Жовтня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому важливе раннє виявлення раку молочних залоз: лікар-мамолог закликає не нехтувати самообстеженням

Чому важливе раннє виявлення раку молочних залоз: лікар-мамолог закликає не нехтувати самообстеженням

Этот материал также доступен на русском языке
Рак молочної залози – це найпоширеніша онкопатологія у жінок України і всього світу. Вік – це фактор ризику. Що потрібно знати жінкам після 50 років про цю хворобу? Які є способи її раннього виявлення і яка роль самообстеження у цьому?

Про це розповіла Лариса Нітефор, кандидат медичних наук, асистент кафедри онкології, променевої діагностики і терапії та радіаційної медицини Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського, онкохірург, лікар-мамолог.

Щорічна мамографія – правило для жінок після 40 років

 – Основне, що треба знати жінкам, яким минуло 40 років, це те, що кожна з них повинна в цьому віці виконати первинну мамографію, тобто рентгенологічне дослідження молочних залоз. Такі рекомендації існують у всьому світі. Не треба плутати з ультразвуковим дослідженням (УЗД). Адже воно не завжди може виявити онкопатологію на ранній стадії. Далі кратність спостереження визначає мамолог. Іноді до 50 років радять робити мамографію раз на два роки. А після 50-и у більшості країн світу рекомендована щорічна мамографія, – наголошує лікар-мамолог.

За її словами, з первинною мамографією порівнюються усі наступні. Цей спосіб дослідження дає можливість виявити патологічні зміни на дуже ранніх стадіях, навіть доклінічній, коли пухлина ще не пальпується. Мамограма може показати типове скупчення кальцинатів, яке свідчить про рак так званої «нульової» стадії, коли пухлина ще не набула форми вузла.

– Завжди кажу своїм пацієнткам, що ми виконуємо таке обстеження не для того, щоб щось виявити, а для того, щоб переконатися, що здорова. Дуже важливою є регулярність мамографії. Це покращує виявлення і зменшує ризик летальних наслідків від раку молочної залози. Якщо ж робити таке дослідження раз на 4-5 років, то можна виявити рак на занедбаній стадії, тобто на 3-4, – пояснює онкохірург.

Важливо знати, що ультразвукова діагностика (УЗД) є хорошим методом виявити різноманітну доброякісну патологію: кісти, фіброаденоми. Але рак молочної залози УЗД розпізнає, коли вже є вузлове утворення. Ще одним методом діагностики є магнітно резонансна томографія (МРТ). А з нових сьогодні застосовуються підсилена контрастом мамографія і томосинтез, так звана «3Д-мамографія».

Раннє виявлення дає можливість зберегти груди

Раннє виявлення має багато переваг. Лариса Нітефор розповідає, що це дає можливість не тільки успішно полікувати жінку до повного вилікування, але, у багатьох випадках, можна зберегти груди, тобто виконати органозберігаючу операцію без видалення всієї молочної залози.

– Онкологічні пацієнти, як правило, не помирають від первинних пухлин. Вони помирають від метастатичного ураження віддалених органів. Чим більше існує пухлина в організмі, тим більший ризик того, що можуть з’явитися такі метастази. Тому чим раніше буде виявлена пухлина – тим успішнішим, легшим, менш дороговартісним, більш доступним буде лікування, – пояснює лікарка.

Вона додає, що сьогодні лікарня має багато препаратів для лікування раку молочної залози, які пацієнти отримують безоплатно. Але в деяких випадках, коли захворювання дуже поширене, для успішного лікування необхідні певні ліки, яких немає у безоплатному доступі. Пацієнти змушені шукати лікування, наприклад, закордоном, аби отримати ці дороговартісні препарати безоплатно.

У менопаузі самообстеження слід проводити щомісяця

– Більшість випадків раку молочної залози виявляється жінками при самообстеженні. Тому ним не треба нехтувати. Варто пам’ятати, що мамолога потрібно відвідувати раз на рік, а самообстеження молочних залоз проводити щомісяця. Якщо у жінки наступила менопауза, то варто обрати собі певну дату, коли щомісяця проводити самообстеження грудей. Наприклад, це може бути перше чи останнє число місяця, дата свого народження. Важливо – не забувати це робити регулярно, – уточнює лікар-мамолог.

Рак молочної залози має широку групу ризику

У групі ризику жінки, в яких наявна хоча б одна з таких характеристик:

  • Якщо в родині були випадки раку молочних залоз або раку ендометрію, яєчників, підшлункової залози, простати, очеревини. Хоча насправді лише 10 % раку молочної залози є спадковим.
  • Аборти в анемнезі.

  • Застосування естрогеновмісних контрацептивів або замісна естрогенна терапія в менопаузі тривалий час.
  • Пізня менопауза (після 55 років).

  • Раннє менархе (до 12 років).

  • Травми молочної залози: коли на місці травми з’являється гематома, потім доброякісна гранульома, яка може трансформуватися в злоякісну пухлину.

  • Жінки, які не народжували або народили вперше після 35 років.

  • Жінки, які страждають на порушення роботи щитоподібної залози, цукровий діабет, надлишкову вагу.

  • Жінки, які палять, зловживають алкоголем.

  • Жінки, зайняті нічною роботою.

  • Деякий ризик є у жінок з оперованою молочною залозою (рубцеві зміни).

  • Наявність деяких доброякісних захворювань молочних залоз (атипова гіперплазія молочної залози, вузлова мастопатія, внутрішньопротоковий папіломатоз).

Такі категорії жінок можуть мати підвищений ризик захворіти на рак молочної залози. Тому їм ще більш важливо дотримуватися регулярності обстежень та рекомендацій щодо лікування, – підсумовує лікар-мамолог.

Самообстеження

1. Оглянути себе в дзеркалі з опущеними, а потім з піднятими руками.

Звертати увагу, чи симетричні молочні залози, чи одна чимось не відрізняється від іншої. Розмір молочних залоз може трохи відрізнятися – це природньо. Переконайтеся, що контури однакові, що немає втягнутих ділянок або таких, що випинаються, чи не втягуються соски. Важливо роздивитися, чи немає змін на шкірі, наприклад, почервонінь, розширених пор (так званий «синдром лимонної кірки»). Це стає дуже помітним, коли відбувається порівняння з іншою молочною залозою.

2. Переконатися, що немає виділень. Жінка може злегка натиснути на ареолу і спробувати зцідити краплини. Якщо там є виділення, то варто зауважити їх колір. Наявність будь-яких виділень має насторожувати і стати приводом консультації в мамолога. У старшому віці це більш тривожний симптом. Особливо мають насторожити спонтанні виділення, які залишають плями на бюстгальтері.

3. Провести пальпацію, промацування по черзі молочних залоз стоячи, а потім лежачи, протилежною до грудної залози рукою за годинниковою стрілкою. Так жінка може перевірити, чи не відчуває якогось ущільнення.

4. Звернути увагу на стан лімфатичних вузлів, які знаходяться над ключицею, під ключицею і під пахвою. Якщо помітили їх збільшення, то варто не зволікати і звернутися до лікаря.

*Ендометрій – це внутрішній шар, слизова оболонка матки.

Читайте також:

Як українцям отримати безкоштовне лікування в Національному інституті раку?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні