Четвер, 17 Жовтня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому голубів не можна годувати з рук:  загрожують реальні хвороби

Чому голубів не можна годувати з рук:  загрожують реальні хвороби

Этот материал также доступен на русском языке
Голуби давно стали частиною нашого міського ландшафту. Вони живуть на вулицях, у парках і у дворах багатоповерхових будинків. Однак урбаністи (фахівці з облаштування міст, зручних та безпечних для людей) називають голубів щурами, що літають. Чому?

Наші онуки і голуби

Ідилічна картина, знайома кожному з тих, хто читає ці рядки. Тихий скверик, на ослонах люди на заслуженому відпочинку, багато хто з дітлахами. І зграя голубів. Бабусі та дідусі видають онучатам пакетики з хлібними крихтами, різними зернятками, і дітлахи щедро підгодовують пташок. Вони буквально оточені пернатими, які навіть безбоязно з дитячих рученят приймають делікатеси, зависаючи в повітрі (ну просто колібрі місцевого розливу) зовсім поруч із дитячими захопленими личками.

Так от, це дитяче захоплення має бути рясно приправлене занепокоєнням дорослих. І це не має бути та липова «заклопотаність», яку у вигляді звичного штампу висловлюють наші західні партнери. Ні, це має бути реальне занепокоєння, засноване на розумінні того, що здоров’ю діток у голубиній компанії загрожують реальні хвороби.

Не сумніваюся, що дехто з читачів висловить занепокоєння станом психіки автора цих рядків і навіть згадає діагноз із ільфо-петровського «Золотого теля»: «Маніакальний психоз, ускладнений шизофренічним маренням та сутінковим станом душі». Ні, побоювання, пов’язані з голубами, – не моя вигадка. Впевненість у наявності цієї маловідомої населенню небезпеки багато років тому висловив один із вчених «звірофаку» Херсонського аграрного університету у статті для газети, де я працював чверть століття.

Які хвороби переносять голуби?

Так ось, те, що голуби не лише символи миру, а й рознощики зарази, пов’язане з їхнім способом життя. І кормова база голубів тісно прив’язана до життєдіяльності людини: їдять на міських смітниках, збираються величезними зграями на майданах та скверах. І переносять хвороби. Не всі вони небезпечні для людини, але є серед них дуже неприємні.

Перший у цьому списку – орнітоз. Це інфекційне захворювання, що передається повітряно-пиловим шляхом. Переносники – домашні та дикі птахи, у тому числі й голуби. Хвороба не передається від людини до людини, але людина від голубів заразитися може – якщо їх брати в руки або лазити горищами, де вони гніздяться. Хвороба вражає у людини легені та центральну нервову систему. Тому, якщо припекло на горище – лише у добротному респіраторі.

Наступний у цьому сумному списку – сальмонельоз. Так, найчастіше зараження на нього відбувається через курячі яйця, але й голуби можуть його переносити. Вони розносять кишкову бактерію і можуть довго хворіти на сальмонельоз безсимптомно, а бактерія може поширюватися і повітряно-пиловим шляхом. Хвороба у людини вражає шлунково-кишковий тракт.

Наскільки реально заразитися?

Якщо хтось заперечить, що треба мати особливе щастя, щоб упіймати цю погань у такий спосіб, нагадаю свою публікацію в «На пенсії». Там йшлося про «оригінальний», але, на жаль, реальний спосіб отримання смертельно небезпечної хвороби – лептоспірозу. Не з чуток дізнався: з моєю дружиною це сталося влітку 2016 року. Тоді перед покупкою вона у бабусі на базарі спробувала черешню з ящика, який ночував у сараї, і по якому там щур пробіг, сечу залишив. «Раз на 100 років, але буває», – сказав лікар.

Такою ж невисокою, проте реальною є і ймовірність зараження на туберкульоз пташиного типу. Випадки зараження на нього людини зафіксовано. Категорично не можна чіпати голубів, у яких блідий дзьоб і які кульгають! Хвороба ця дуже неприємна. На лімфовузлах можуть з’явитися вузлики – осередки інфекції, що потребуватиме хірургічного втручання та (або) тривалої хіміотерапії з узяттям на облік в онкодиспансері.

***

Не бачу особливого сенсу продовжувати список голубиних хвороб, він дуже великий. А ще в пір’ї голуби переносять безліч паразитів – клопів, бліх, різних жуків та кліщів. Головне – підкреслити, що особливо небезпечним є зараження від птахів для маленьких дітей, їх слабкий імунітет може виявитися дуже вразливим. Хвороби, які імунітет дорослого легко переможе, у дитини можуть викликати ускладнення. І це може закінчитися сумно.

Тож поговоріть зі своїми онуками і поясніть, чому таке годування голубів – погана справа. «Пташку шкода»? Не пропаде вона, переконайте дитину. Це ж не папужка з клітки.

Валерій Боянжу, Херсон-Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні