Як правильно організувати харчування восени
- Важливо щодня випивати кілька чашок теплого настою із плодів шипшини – це вбереже від різних інфекцій.
- Їжте щодня натщесерце 1 чайну ложечку прополісного меду або меду з квітковим пилком.
- Їжте лимони: додайте у салат лимонний сік, пийте лимонну воду або додавайте лимони в чай.
- Включіть у щоденний раціон до 40 г горіхів.
- Щодня випивайте як обідній аперитив 300-400 мл морквяно-гарбузового соку.
- Мінімум тричі на тиждень їжте салат, в який входять: тертий сирий буряк, морква, яблуко, волоський горіх, родзинки. Це все можна заправляти медово-імбирним соусом або лляною олією.
- Перевірте рівень вітаміну D3. Якщо його організму не вистачає, додайте до раціону жовток, вершкове масло, оселедець, печінку тріски. Або приймайте протягом холодного періоду профілактичний курс вітаміну D3 (дозування погодьте з лікарем).
- Щодня їжте 150 г ягід. Це можуть бути заморожені смородина, чорниця, журавлина, малина, вишня.
- Додайте до страв та напоїв прянощі з антибактеріальними властивостями: чилі, паприка, чорний перець, куркума, імбир, карі, гірчиця, гвоздика, кориця.
- Додавайте в харчування продукти, які містять амінокислоту триптофан: сир, риба, м’ясо, бобові, сир, овес, арахіс, кунжут, кедровий горіх, молоко, йогурт. Це забезпечить вам гарний настрій.
Дієтолог Тетяна Фіалкова
Читайте також: