П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо буде з тими українцями, яким не вистачило стажу для пенсії

Що буде з тими українцями, яким не вистачило стажу для пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб на старості отримувати пенсію, потрібно накопичити достатню кількість страхового стажу. Він складається з трудових внесків: якщо людина не сплачувала внески, то не матиме і страхового стажу.

2024 року для виходу на пенсію у 60 років треба мати 31 рік стажу — і чоловікам, і жінкам. Якщо стажу менше, то пенсію за віком призначать у 63 або 65 років. Мінімальна кількість стажу для виходу на пенсію – 15 років.

Якщо немає навіть 15 років стажу, то після досягнення 65 років людина може претендувати на соцдопомогу особам, які не мають права на пенсію. Раніше така допомога називалася соціальною пенсією.

Формально така допомога призначається у розмірі лише 30% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: 2361 грн. х 30% = 708,30 грн. Але фактично розмір виплат не може бути меншим, ніж зазначений прожитковий мінімум*.

Якщо людина не має інших доходів, то держава дотягуватиме розмір соцдопомоги до 2361 гривні. Таким є і мінімальний розмір звичайної пенсії за віком.

ВАЖЛИВО! Зазначена виплата призначається не завжди – для цього ще треба довести, що людина є малозабезпеченою і не має інших джерел існування.

Тобто досягнення 65 років не гарантує, що держава, безумовно, здійснюватиме якусь виплату.

*Постанова Кабміну від 26 березня 2008 року №265

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні