П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯк вийти на пенсію у 60 років, якщо бракує страхового стажу?

Як вийти на пенсію у 60 років, якщо бракує страхового стажу?

Этот материал также доступен на русском языке
Багатьох українців, які сягають пенсійного віку – 60 років – цікавить питання, чи можна буде вийти на заслужений відпочинок, якщо не вистачає стажу.

У Пенсійному фонді розкрили головні деталі, як вийти на пенсію, якщо немає стажу.

У ПФУ звернулася з питанням українка: Моїй мамі у серпні виповнюється 60 років, має 29 років і 9 місяців стажу, чи зможе вона вийти на пенсію у 60 років і що для цього потрібно?».

Вік виходу на пенсію за віком в Україні визначає тривалість страхового стажу, набутого особою – це 60 чи 63 чи 65 років. При цьому право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років у 2023 році виникає за наявності у людини 30 років страхового стажу (ст. 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Якщо ж у 60-річному віці необхідний страховий стаж не придбано, то право на пенсію виникне при досягненні пізнішого віку.

Проте за наведених обставин вийти на пенсію можна і до досягнення 63-річного віку, що для цього потрібно:

  • зачекати, коли виповниться більше років і тоді піти на пенсію;
  • допрацювати 3 місяці на офіційному місці роботи, отримати відсутній страховий стаж та піти на пенсію за віком зі стажем 30 років;
  • “докупити стаж” — тобто укласти договір на добровільну сплату внесків та протягом трьох місяців сплачувати страхові внески у сумі не менше 1474 грн/міс.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто отримати солідні доплати до пенсії у серпні – список.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні