Середа, 2 Жовтня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно викопувати гладіолуси на зиму – щоб у новому сезоні вони...

Як правильно викопувати гладіолуси на зиму – щоб у новому сезоні вони цвіли ще рясніше

Этот материал также доступен на русском языке
Гладіолуси належать до рослин, які обов'язково потрібно викопувати на зиму, інакше цибулини просто померзнуть. Коли це краще робити, як правильно вибрати потрібні терміни – читайте нижче.

Велике значення при вирощуванні гладіолусів має правильне визначення термінів початку збирання цибулин. Викопувати рослини краще лопатою – при цьому втрати діток зводяться до мінімуму. Дітки, що залишилися в ґрунті, гинуть не всі, частина їх зберігає схожість, а це призводить до засмічення ділянки або пересортування.

Читайте також: Чому квіткарі радять висаджувати гладіолуси під зиму?

Відомо, що період формування бульбоцибулин та бульб бруньок (дітки) становить у середньому 45 днів після цвітіння або зрізання суцвіть.

В умовах Центральної України оптимальні терміни початку збору – середина жовтня, на півночі – на 2 тижні раніше, на півдні – на 2 тижні пізніше.

Важливо пам’ятати, що при передпосадковому внесенні значних доз органічних добрив терміни початку збирання повинні бути більш ранніми, так само, як і у дощову, вологу осінь.

Органіка та волога, прохолодна погода сприяють розвитку бактеріальних та грибкових захворювань. У такі роки доцільно розпочинати збирання раніше, до настання затяжних осінніх дощів. У першу чергу прибирають рослини ранніх сортів, вирощені з 2-3-річних бульбоцибулин, в останню – пізньоцвіті сорти, які вирощувалися з діток.

Читайте також: Як домогтися пишного і рясного цвітіння гладіолусів

Така черговість обумовлена ​​різною стійкістю різновікових бульбоцибулин до паразитарних захворювань. Найбільш схильні до хвороб темні сорти – червоні, бордові, фіолетові, і це також слід враховувати, визначаючи терміни збирання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні